Startsida / Inlägg

Pizza con salsiccia piccante e mozzarella

av Paolo Roberto
Skärmavbild 2013-05-12 kl. 11.08.57
(Pizza med het korv och mozzarella)
4 personer
25 g jäst
2 dl vatten (37 grader)
4–4 ½ dl vetemjöl special
½ msk olivolja
¾ tsk salt
800 g hela konserverade tomater (3 burkar à cirka 400 g)
400 g mozzarella (helst buffelmozzarella)
4 lufttorkade salsiccia med peperoncino (chili) eller annan het korv
3–4 tsk torkad oregano
½ dl olivolja
15 basilikablad
Salt
  • 1. Sätt ugnen på 275 grader.
  • 2. Finfördela jästen i en bunke och lös upp den med 3 matskedar av vattnet och rör sedan om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Häll i mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt i 1 timme.
  • 3. Smörj en ugnsplåt med olivolja, under tiden som degen jäser.
  • 4. Låt tomaterna rinna av i ett durkslag, pressa lite försiktigt på med en gaffel för att få ur lite överflödig vätska. Hacka tomaterna och strö salt och oregano över dem. Strö oregano och salt över tomaterna och hacka dem.
  • 5. Skär mozzarellan i bitar och skiva salsiccian tunt.
  • 6. Knåda degen i några minuter, tillsätt lite mjöl om den är för kladdig, eller några droppar vatten om den i stället är för torr.
  • 7. Kavla degen tunn, dra lite försiktigt och vrid degen på underlaget tills den är stor nog att täcka en ugnsplåt. Mjöla eventuellt lite, både över och under degen så att den inte fastnar.
  • 8. Lyft över degen på plåten och tryck upp den mot sidorna så att pizzan får en liten kant, eller vik upp en liten kant runt om.
  • 9. Smaka av tomaterna med salt och bred ut dem på pizzabotten. Fördela salsiccia och mozzarella i ett jämnt lager ovanpå. Skeda över rikligt med olivolja och strö över oregano.
  • 10. Grädda pizzan mitt i ugnen, i 10–12 minuter. Den är klar när fyllningen bubblar rejält och kanterna börjar få färg.
  • 11. Servera pizzan i portionsbitar.
”Pizza är riktigt bra napolitansk fattig­mansmat! Man har i århundraden gjort en deg och slängt på det som funnits i skafferiet och det mesta funkar. Jag är väldigt förtjust i salsiccia på pizzan och är den het så slickar jag tallriken. Men vid ananas går gränsen! Gör ni en Hawaiipizza kommer jag och ger er smisk personligen!”
Foto: Daniel Ohlsson
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB