Agnello in salsa di vino, con puré di patate
av[Lammkött i vinsås med potatispuré]
4 personer
- Ca 600 g benfritt lammkött i bit t.ex. lamminnanlår
- 1 morot skuren i tärningar
- 1 gul lök skuren i bitar
- 3 rosmarinstjälkar
- 3 timjankvistar
- 5 hela svartpepparkorn
- 1 flaska rött vin
- 3 röda lökar, skurna i klyftor
- 5 potatisar
- 1 ½ dl mjölk, ljummen
- 100 g smör
- 1 dl riven lagrad ost
- 100 g soltorkade tomater, grovhackade
- Salt och vitpeppar
1. Lägg lammköttet i en rostfri gryta och lägg i morötter, gul lök, kryddor, pepparkorn och salt. Häll i vinet och låt köttet marinera i kylskåp, i cirka 5 timmar. Rör om och vänd köttet en gång varje timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Låt lammgrytan koka upp. Lägg på ett lock och sätt in grytan i ugnen i 1 timme. Efter 45 minuter kan locket tas bort, för att få vätskan att tjockna lite.
4. Lägg över lammköttet i en ugnsform och skeda lite av vinsåsen över köttet för att det ska behålla sin saftighet. Lägg ner den röda löken i formen.
5. Ställ in formen i ugnen och stek i cirka 25–30 minuter eller tills köttet känns mört. Se till att köttet har tillräckligt med vätska.
6. Sila vinmarinaden och häll den i en liten kastrull. Koka på låg värme tills vinskyn reducerats till hälften.
7. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ånga av och låt den svalna något. Skala potatisen och pressa den genom en potatispress. Tillsätt ljummen mjölk och vispa potatisen till ett luftigt mos. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner smör, ost och tomater med en gaffel och rör försiktigt så att moset behåller sin fluffighet.
8. Skiva och servera lammköttet med potatismoset och med den goda såsen.
Foto: Daniel Ohlsson