FRITERADE ZUCCHINIBLOMMOR
av
Här kan du välja att fritera blommorna fyllda med en härlig blandning av färskost, skinka och parmesan. Ett val jag varmt rekommenderar. Eller så kan du fritera dem utan fyllning. Ett val som min far varmt rekommenderar. Kör på den fyllda varianten!
Tillagning
– Skölj zucchiniblommorna hastigt på utsidan med kallt vatten. Peta försiktigt ut eventuellt skräp som finns inuti och lägg blommorna på en kökshandduk för att rinna av.
– Häll mjöl och salt till frityrsmeten i en bunke, tillsätt vattnet i omgångar och vispa tills smeten är jämn och klimpfri.
– Låt ricottan till fyllningen rinna av i en sil i några minuter och blanda den sedan med skinka, ägg, olja och parmesan i en skål. Smaka av med salt och peppar.
– Fyll blommorna med blandningen och vrid försiktigt ihop blomtopparna för att hålla fyllningen på plats.
– Hetta upp rikligt med solrosolja till 160 grader i en gryta. (Se tipsrutan på sidan 115.) Doppa försiktigt en blomma i taget i frityrsmeten och lägg sedan varsamt ner dem, några åt gången, i den heta oljan. Fritera blommorna tills de är fasta och gyllenbruna, och låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över lite salt.
– Blommorna kan även friteras ofyllda. Följ då receptet ovan, men hoppa över allt som har med fyllningen att göra.
– Servera genast.
Ingredienser
4 personer
12 zucchini- eller pumpablommor
Frityrsmet
3 dl vetemjöl
¼-1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
Fyllning
100-150 g ricotta
100 g kokt, finhackad skinka
1 uppvispat ägg
1 msk olivolja
¾ dl färskriven parmesan
salt
svartpeppar
solrosolja till fritering