Startsida / Inlägg

Risotto con tonno, verdure e pinoli

av Paolo Roberto
Skärmavbild 2013-06-14 kl. 11.52.09
[Risotto med tonfisk, grönsaker och pinjenötter]
  • 4 personer
  •  3 dl aborio- eller avorioris
  •  3 msk olivolja
  •  1 liten gul lök
  •  1 dl vin
  •  1,2 liter hönsbuljong
  •  Ca 250 g tonfisk i olja
  •  10 svarta oliver
  •  1 krm smulad torkad peperoncino (chili)
  •  1 msk persilja, finhackad
  •  1 tsk torkad mejram
  •  2 msk vitvinsvinäger
  •  20 g smör
  •  1 msk olivolja
  •  50 g pinjenötter
  •  1 vitlöksklyfta, finhackad
  •  300 g tomater
  •  1 ½ dl färskriven parmesanost
  •  Smör
  •  Salt och svartpeppar
1. Finhacka löken.
2. Värm olivoljan i en kastrull. Lägg i löken och låt den fräsa på låg värme i 2–3 minuter. Rör sedan i riset och stek alltsammans i ytterligare ett par minuter. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
3. Häll i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i cirka 18–20 minuter. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden.
4. Låt tonfisken rinna av, dela den i bitar och lägg den i en skål. Skär oliverna i ringar och lägg dem i skålen. Tillsätt peperoncino, persilja, mejram, vitvinsvinäger, salt och peppar.
5. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Lägg i nötter och vitlök och fräs dem ett par minuter. Passa noga och rör hela tiden. Tillsätt tomaterna skurna i bitar och stek på medelvärme i 3–4 minuter. Rör sedan ner alltsammans i tonfisk-blandningen.
6. När 5 minuter av risottons koktid återstår rör försiktigt i ner tonfisk-blandningen i riset.
7. Ställ risotton åt sidan. Blanda i parmesanost och en klick smör.
Foto: Daniel Ohlsson
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB