Risotto con tonno, verdure e pinoli
av[Risotto med tonfisk, grönsaker och pinjenötter]
- 4 personer
 
- 3 dl aborio- eller avorioris
 - 3 msk olivolja
 - 1 liten gul lök
 - 1 dl vin
 - 1,2 liter hönsbuljong
 - Ca 250 g tonfisk i olja
 - 10 svarta oliver
 - 1 krm smulad torkad peperoncino (chili)
 - 1 msk persilja, finhackad
 - 1 tsk torkad mejram
 - 2 msk vitvinsvinäger
 - 20 g smör
 - 1 msk olivolja
 - 50 g pinjenötter
 - 1 vitlöksklyfta, finhackad
 - 300 g tomater
 - 1 ½ dl färskriven parmesanost
 - Smör
 - Salt och svartpeppar
 
1. Finhacka löken.
2. Värm olivoljan i en kastrull. Lägg i löken och låt den fräsa på låg värme i 2–3 minuter. Rör sedan i riset och stek alltsammans i ytterligare ett par minuter. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
3. Häll i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i cirka 18–20 minuter. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden.
4. Låt tonfisken rinna av, dela den i bitar och lägg den i en skål. Skär oliverna i ringar och lägg dem i skålen. Tillsätt peperoncino, persilja, mejram, vitvinsvinäger, salt och peppar.
5. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Lägg i nötter och vitlök och fräs dem ett par minuter. Passa noga och rör hela tiden. Tillsätt tomaterna skurna i bitar och stek på medelvärme i 3–4 minuter. Rör sedan ner alltsammans i tonfisk-blandningen.
6. När 5 minuter av risottons koktid återstår rör försiktigt i ner tonfisk-blandningen i riset.
7. Ställ risotton åt sidan. Blanda i parmesanost och en klick smör.
Foto: Daniel Ohlsson
    
        