Spaghetti con aragosta e pomodorini
av(Spaghetti med hummer och körsbärstomater)
- 4 – 6 personer
- 400 g spaghetti
- 2 hela humrar
- 5 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 1 krm smulad peperoncino
- 2 dl vitt vin
- 1–2 dl vatten
- 1 krm salt
- 500 g körsbärstomater
- 4 msk hackad bladpersilja
- Salt
1. Klyv humrarna försiktigt på längden och ta bort mage och tarm. Krossa klorna lite lätt.
2. Skala vitlöken och krossa den lätt genom att trycka till med ett knivblad. Dela körsbärstomaterna i halvor.
3. Värm upp olivoljan i en stor stekpanna, lägg i vitlök och peperoncino och låt dem fräsa sakta i cirka 5 minuter, utan att de tar färg. Lägg hummerhalvorna i pannan med skalet vänt nedåt i oljan. Tillsätt vinet och låt det puttra, i cirka 1 minut, häll sedan i 1 deciliter vatten och salt. Lägg sedan i tomaterna och låt alltsammans få ett uppkok.
4. Vänd humrarna, salta köttet och häll sedan i ytterligare lite av vattnet. Koka försiktigt i tio minuter. När tomaterna mjuknat en aning, pressa sönder dem lite med en gaffel så att de blandas ut i såsen. Smaka av med salt och späd försiktigt med lite vatten om det behövs.
5. Koka upp lättsaltat pastavatten under tiden som hummern tillreds.
5. Koka upp lättsaltat pastavatten under tiden som hummern tillreds.
6. Lägg i spagettin när såsen kokat i cirka fem minuter. Koka den al dente och låt den rinna av i ett durkslag.
7. Vänd hummerhalvorna med köttet nedåt och koka dem i ytterligare någon minut. Tillsätt hälften av persiljan.
8. När pastan är klar, lyft hummern ur såsen och ställ åt sidan. Häll pastan i såsen och blanda ordentligt.
9. Strö resten av persiljan över pastaportionerna.
Foto: Daniel Ohlsson