Supersnabb och fräsch sommarmat ”Tagliolini con le cozze”
avTagliolini con le cozze
[Tagliolini med musslor]
• 4 personer
• 400 g tagliolini(tunn bandpasta)
• 1 kg färska blåmusslor med skal eller motsvarande mängd djupfrysta alt. konserverade
• ½ liter vatten
• 1 dl vitt vin
• 2 persiljestjälkar
• 2 vitlöksklyftor, lätt krossade
• 1 nypa svartpeppar
• 6 msk olivolja
• 2 finhackade vitlöksklyftor
• 1 torkad peperoncino (chili)
• 70 g ruccola, sköljd
• 1 liten finhackad fänkål
• 1 msk finhackad persilja
• Salt och svartpeppar
1. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas.
2. Lägg musslorna i en kastrull med vatten, vin, persiljestjälkar, vitlök och peppar. Lägg på ett lock och låt allt sjuda på svag värme i cirka 3–5 minuter. Häll försiktigt av musselvattnet i ett durkslag. Ta musslorna ur sitt skal och ställ dem åt sidan.
3. Häll olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt vitlök och peperoncino och fräs dem försiktigt tills de är lätt brynta. Lägg i ruccola, fänkål, lite salt och peppar, rör om och låt alltsammans fräsa i 2–3 minuter. Ställ pannan åt sidan och lägg sedan i musslorna. Ta upp peperoncinon som kastas.
4. Koka tagliolinin al dente i rikligt med lättsaltat vatten, enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet i ett durkslag. Häll över pastan i pannan med musslor. Rör försiktigt om och värm snabbt upp alltsammans. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera genast i djupa tallrikar. Strö över lite persilja.
”Fänkål och ruccola gör den här rätten både fräsch, snygg och välsmakande!”
Foto: Emma Mattsson