Startsida / Inlägg

Fräsch sommartårta!

av Paolo Roberto

 

Torta di fragole con crema di ­mascarpone
[Jordgubbskaka med ­mascarponekräm]
”Tårta fylld med jordgubbar. Men det som gör den här tårtan ­till något extra är den ­härliga klicken med mascarponekräm som smaksatts med citron.”

 

Bild
10 personer
Kakbotten:
• 150 g smör
• 3 dl vetemjöl
• 1 dl socker
• 1 äggula
Fyllning:
• 500 g jordgubbar
• 1 ¼ dl strösocker
• ¾ dl potatismjöl
Smuldeg:
• 200 g smör
• 4 dl vetemjöl
• 2 dl strösocker
• 500 g mascarpone
• 2 citroner, (pressad saft av 1 och rivet skal av 2)
• Smör och ströbröd till formen
• Florsocker för att strö över kakan
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
2. Skär smöret till kakbottnen i små bitar och lägg dem i mat­beredaren. Tillsätt mjöl socker och äggula och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna med fingertopparna i en bunke.
3. Häll degen i bakformen och platta ut den i bottnen. Tryck upp degen ett par centimeter på formens kant och jämna till den med en kniv. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i kylskåp.
4. Skölj, ansa och skär jordgubbarna till fyllningen i bitar. ­Blanda socker och potatismjöl i en skål.
5. Skär smöret till smuldegen i små bitar och lägg dem i mat­beredaren. Tillsätt mjöl och socker och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna till en smulig deg med fingertopparna i en bunke.
6. Fördela jordgubbarna jämnt i bakformen och täck med potatis­mjölblandningen. Sprid ut smuldegen som ett täcke ovanpå.
7. Grädda kakan i 40–50 minuter i mitten av ugnen. Täck den med aluminiumfolie om ytan mörknar. Låt kakan svalna i formen.
8. Vispa upp mascarponen till en pösig kräm, tillsätt citronskal och smaksätt med citronsaft. Banda i citronsaften lite i taget så att blandningen behåller sin krämighet och inte blir tunnflytande.
9. Servera kakan på ett stort fat, gärna ljummen och med en klick mascarponekräm, i en skål bredvid. Dekorera med, till ­exempel jordgubbar, körsbär och persikoklyftor.
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB