Fräsch sommartårta!
av
Torta di fragole con crema di mascarpone
[Jordgubbskaka med mascarponekräm]
”Tårta fylld med jordgubbar. Men det som gör den här tårtan till något extra är den härliga klicken med mascarponekräm som smaksatts med citron.”
10 personer
Kakbotten:
• 150 g smör
• 3 dl vetemjöl
• 1 dl socker
• 1 äggula
Fyllning:
• 500 g jordgubbar
• 1 ¼ dl strösocker
• ¾ dl potatismjöl
Smuldeg:
• 200 g smör
• 4 dl vetemjöl
• 2 dl strösocker
• 500 g mascarpone
• 2 citroner, (pressad saft av 1 och rivet skal av 2)
• Smör och ströbröd till formen
• Florsocker för att strö över kakan
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
2. Skär smöret till kakbottnen i små bitar och lägg dem i matberedaren. Tillsätt mjöl socker och äggula och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna med fingertopparna i en bunke.
3. Häll degen i bakformen och platta ut den i bottnen. Tryck upp degen ett par centimeter på formens kant och jämna till den med en kniv. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i kylskåp.
4. Skölj, ansa och skär jordgubbarna till fyllningen i bitar. Blanda socker och potatismjöl i en skål.
5. Skär smöret till smuldegen i små bitar och lägg dem i matberedaren. Tillsätt mjöl och socker och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna till en smulig deg med fingertopparna i en bunke.
6. Fördela jordgubbarna jämnt i bakformen och täck med potatismjölblandningen. Sprid ut smuldegen som ett täcke ovanpå.
7. Grädda kakan i 40–50 minuter i mitten av ugnen. Täck den med aluminiumfolie om ytan mörknar. Låt kakan svalna i formen.
8. Vispa upp mascarponen till en pösig kräm, tillsätt citronskal och smaksätt med citronsaft. Banda i citronsaften lite i taget så att blandningen behåller sin krämighet och inte blir tunnflytande.
9. Servera kakan på ett stort fat, gärna ljummen och med en klick mascarponekräm, i en skål bredvid. Dekorera med, till exempel jordgubbar, körsbär och persikoklyftor.