Matig sommarsallad
av
Insalata di fagioli e verdure
[Sallad med bönor och grönsaker]
4 personer
Sallad:
• 1 huvudsallad
• 1 endiviesallad
• 4 morötter
• 150 g sockerärter
• 2–4 stjälkar av den innersta delen av de späda stjälkarna i ett selleristånd
• 16 körsbärstomater
• 1 röd lök
• 16 rädisor
• 1 burk/förpackning,
(ca 400 g) vita bönor (cannellini)
Dressing:
• 1–2 msk färskpressad citronsaft
• ½ dl olivolja
• Salt och svartpeppar
1. Ansa och skölj salladen i kallt vatten och skaka av, så att så mycket som möjligt av vattnet försvinner (lättast med hjälp av en salladsslunga) för att de ska behålla sin krispighet. Strimla salladsbladen och lägg dem i en stor salladskål
2. Skölj och ansa morötter, sockerärter och selleri. Skär, med hjälp av en osthyvel, morötterna i tunna skivor på längden. Skär sellerin i små bitar.
3. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i morotsskivor och sockerärter och koka dem i en minut. Spola av med kallt vatten.
4. Skölj tomaterna och dela dem i kvartar. Skär rödlöken i tunna skivor och dela rädisorna i halvor eller skivor om de är stora.
5. Lägg bönorna i ett durkslag och spola av med kallt rinnande vatten.
6. Lägg alla ingredienser i skålen med sallad, häll över salladsdressingen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite extra olivolja och citronsaft. Servera salladen nyblandad.