Pollo alla diavolo
av[Kyckling, djävulusiskt het]
• 4 personer
• 1 hel kyckling
• 1 citron, färskpressad saft
• 1/2 dl olivolja
• 4 små torkade smulade peperoncino (chili)
• 2 msk färsk finhackad rosmarin
• 1 vitlöksklyfta, finhackad
• Salt och svartpeppar
• 500 g potatis, helst färsk, sköljd och skuren i klyftor
• 1 tsk färsk finhackad rosmarin
• Salt
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Klipp upp kycklingen längs med bröstet så att den går att vika ut. Gnid in kycklingen med citronsaft, olivolja, peperoncino, rosmarin, vitlök, salt och peppar. Svep in den i folie och låt den stå svalt i kylskåp i cirka 30 minuter.
3. Häll olivolja i en ugnsplåt. Lägg kycklingen på plåten och ös över eventuell vätska som samlats i folien. Ställ in kycklingen i ugnen, i cirka 45 minuter. När 20 minuter av kycklingens stektid kvarstår, tillsätt potatisklyftorna och strö över rosmarin (1 tesked).
4. Servera kycklingen med potatisen. En sallad gjord på huvudsallad, tomat, gurka, lite strimlad färsk lök, olivolja, färskpressad citronsaft och salt är gott till.
”Att barn inte ska äta stark mat är något av det larvigaste jag hört. Lite hetta i maten är gott och det ska man låta sina barn pröva på. Börja lugnt med chilin, så att det bara blir en ton i början för att öka på lite med tiden, om lite hetta faller dem i smaken. Dina barn kommer älska den här hotta kycklingen!”
Foto: Björn Lindahl