Fixa till en firre!
avBranzino marinato con insalata di finocchi, rucola e pomodorini
[Havsabborre med fänkål-, ruccola- och tomatsallad]
4 personer
• 4 små havsabborrar, med huvudet borttaget, urtagna och sköljda
• 2 msk olivolja
• 2 vitlöksklyftor, lätt krossade
• 2 citroner, färskpressad saft och finrivet skal
• 1 tsk oregano
• 4 msk pinjenötter, grovhackade
• Salt och svartpeppar
• Persilja för att strö över
Sallad:
• 1 fänkål, finstrimlad
• 3 msk strimlad basilika
• 70 g ruccola
• 16 körsbärstomater, delade i halvor
• 2 msk olivolja
• 3/4 msk balsamvinäger
• Salt
• Ev. svartpeppar
1. Blanda samman, olivolja, vitlök, saften och skalet av citronerna, oregano, salt och peppar i en skål.
2. Lägg abborrarna bredvid varandra i en form. Skär ett par snitt i varje fisk och pensla snitten med marinaden. Häll resten av marinaden över fisken och ställ in den i kylskåp, i cirka 2 timmar. Vänd dem försiktigt efter halva marineringstiden och ös då och då med marinad.
3. Lägg fänkål, basilika, ruccola och tomater i en skål. Häll över olivolja, balsamvinäger och salt. Blanda och smaka av.
4. Grilla eller stek abborrarna i cirka 5–8 minuter på varje sida. Strö över pinjenötter och persilja.
5. Servera fisken med fänkålssalladen på en assiett bredvid.
”Älskar att strö pinjenötter över fisk (egentligen över det mesta)! Det ger ett härligt crunch åt rätten vilket gör den till något annorlunda. Och det är inte slut där, för fänkålssalladen som serveras till är nog en av de godaste sallader som finns!”