Startsida / Inlägg

Gelato di vaniglia con salsa di melone

av Paolo Roberto
Skärmavbild 2013-08-23 kl. 13.25.52
[Vaniljglass med melonsås]
4–6 personer
• 4 äggulor
• 1 dl strösocker
• 4 dl vispgrädde
• 1 vaniljstång
Sås:
• 1 liten mogen galiamelon
• 1 dl socker
• 1 citron, saften
1. Vispa äggulor och socker i en bunke tills blandningen är pösig och slät.
2. Häll grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i grädden och låt alltsammans få ett uppkok.  Ställ kastrullen åt sidan och låt grädden svalna, rör sedan försiktigt ner den i bunken med äggblandningen. ­Blanda noga.
3. Ställ skålen över vattenbad, det vill säga i en kastrull med sjudande vatten på botten. Rör glassmeten försiktigt och oavbrutet i cirka åtta till tio minuter tills den tjocknat något. Se noga till att glassmeten inte kommer i kontakt med vattenångan.
4. Lyft upp vaniljstången och ställ bunken i kallt  ­vatten.
5. Täck smeten med plastfolie och ställ in i frysen i tre till fyra timmar.
6. Ta ut och vispa glass­massan tre gånger under infrysnings­tiden, med en timmes uppehåll mellan varje gång. Fördela sedan glassen i plast­folieklädda portionsformar eller behåll smeten i bunken.
7. Skala och kärna ur melonen. Skär den i små bitar.
8. Vispa, med elvisp eller i matberedare, ihop melon, socker och citronsaft till slät en sås. Ställ svalt.
9. Servera vaniljglassen i portionsformarna eller skeda upp glassen på ­assietter eller i dessertglas. Servera med den friska melon­såsen.
”Det flesta vaniljglassar i din glassdisk är fake och inget ­annat! Det är skummad mjölk och vaniljextrakt i en ­ganska smaklös blandning. Här är receptet på en äkta ­vaniljglass med en frisk melonsås till.”
Foto: Emma Mattsson

 

Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB