Gelato di vaniglia con salsa di melone
av[Vaniljglass med melonsås]
4–6 personer
• 4 äggulor
• 1 dl strösocker
• 4 dl vispgrädde
• 1 vaniljstång
Sås:
• 1 liten mogen galiamelon
• 1 dl socker
• 1 citron, saften
1. Vispa äggulor och socker i en bunke tills blandningen är pösig och slät.
2. Häll grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i grädden och låt alltsammans få ett uppkok. Ställ kastrullen åt sidan och låt grädden svalna, rör sedan försiktigt ner den i bunken med äggblandningen. Blanda noga.
3. Ställ skålen över vattenbad, det vill säga i en kastrull med sjudande vatten på botten. Rör glassmeten försiktigt och oavbrutet i cirka åtta till tio minuter tills den tjocknat något. Se noga till att glassmeten inte kommer i kontakt med vattenångan.
4. Lyft upp vaniljstången och ställ bunken i kallt vatten.
5. Täck smeten med plastfolie och ställ in i frysen i tre till fyra timmar.
6. Ta ut och vispa glassmassan tre gånger under infrysningstiden, med en timmes uppehåll mellan varje gång. Fördela sedan glassen i plastfolieklädda portionsformar eller behåll smeten i bunken.
7. Skala och kärna ur melonen. Skär den i små bitar.
8. Vispa, med elvisp eller i matberedare, ihop melon, socker och citronsaft till slät en sås. Ställ svalt.
9. Servera vaniljglassen i portionsformarna eller skeda upp glassen på assietter eller i dessertglas. Servera med den friska melonsåsen.
”Det flesta vaniljglassar i din glassdisk är fake och inget annat! Det är skummad mjölk och vaniljextrakt i en ganska smaklös blandning. Här är receptet på en äkta vaniljglass med en frisk melonsås till.”
Foto: Emma Mattsson