Melanzane ripiene
av[Fylld aubergine]
4 personer
• 4 medelstora aubergine
• 400 g kalvfärs
• 1 dl olivolja
• 1 gul lök, ½ delad och ½ finhackad
• Ca 700 g passerade tomater
• 10 basilikablad
• 1 vitlöksklyfta
• 1 torkad peperoncino (chili)
• 2 dl brödsmulor av dagsgammalt bröd
• 2 msk finhackad persilja
• 150 g färskriven pecorino
• Salt och svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, ansa och dela auberginerna på längden. Strö lite salt på snittsidan och lägg dem med den saltade sidan nedåt på en lutande skärbräda. Låt stå i cirka 30 minuter tills den bittra vätskan runnit ut.
2. Torka av halvorna lite lätt med hushållspapper och gröp ur fruktköttet med en matsked, cirka 1 centimeter från skalet. Hacka fruktköttet i bitar.
3. Värm hälften av olivoljan i en kastrull. Lägg i lökhalvan med snittsidan vänd nedåt och låt den fräsa på låg värme i oljan i cirka 2–3 minuter. Tillsätt tomater och salt och koka såsen i 15 minuter. Lägg sedan i basilika och koka i ytterligare 5 minuter.
4. Hetta upp resten av olivoljan i en kastrull, tillsätt vitlök, finhackad lök och peperoncino och låt dem fräsa i cirka 2 minuter. Lägg i färsen och bryn den under omröring så att den smular sig. Salta och peppra. Blanda ner fruktköttet och låt det steka med färsen i cirka 3 minuter. Ta upp vitlöken och peperoncinon som kastas. Blanda i brödsmulor, persilja och 3–4 skedar av tomatsåsen Ställ åt sidan och låt fyllningen svalna. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg auberginehalvorna i en smord ugnsform eller på en ugnsplåt. Fördela fyllningen i halvorna. Skeda över lite tomatsås och strö sedan pecorinoost på varje halva. Stek auberginen i ugn i ca 30 minuter eller tills auberginen känns mjuk.
6. Servera med lite tomatsås och en skiva lantbröd.
”En superaubergine i ugnen! Laddad med massor av gott och med smält pecorino på toppen”
Foto: Emma Mattsson