Startsida / Inlägg

Melanzane ripiene

av Paolo Roberto
Skärmavbild 2013-08-21 kl. 09.58.00
[Fylld aubergine]
4 personer
• 4 medelstora aubergine
• 400 g kalvfärs
• 1 dl olivolja
• 1 gul lök, ½ delad och ½ finhackad
• Ca 700 g passerade tomater
• 10 basilikablad
• 1 vitlöksklyfta
• 1 torkad peperoncino (chili)
• 2 dl brödsmulor av dagsgammalt bröd
• 2 msk finhackad persilja
• 150 g färskriven pecorino
• Salt och svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, ansa och dela auberginerna på längden. Strö lite salt på snittsidan och lägg dem med den saltade ­sidan nedåt på en lutande skär­bräda. Låt stå i cirka 30 minuter tills den bittra vätskan runnit ut.
2. Torka av halvorna lite lätt med hushållspapper och gröp ur fruktköttet med en matsked, cirka 1 centimeter från skalet. Hacka fruktköttet i ­bitar.
3. Värm hälften av olivoljan i en kastrull. Lägg i lökhalvan med snittsidan vänd nedåt och låt den fräsa på låg värme i oljan i cirka 2–3 minuter. Tillsätt tomater och salt och koka såsen i 15 minuter. Lägg sedan i basilika och koka i ­ytterligare 5 minuter.
4. Hetta upp resten av olivoljan i en kastrull, tillsätt vitlök, finhackad lök och peperoncino och låt dem fräsa i cirka 2 ­minuter. Lägg i färsen och bryn den under omröring så att den ­smular sig. Salta och peppra. Blanda ner fruktköttet och låt det steka med färsen i cirka 3 minuter. Ta upp ­vitlöken och peperoncinon som kastas. Blanda i brödsmulor, persilja och 3–4 skedar av tomatsåsen Ställ åt sidan och låt fyllningen svalna. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg auberginehalvorna i en smord ugnsform eller på en ugnsplåt. Fördela fyllningen i halvorna. Skeda över lite tomatsås och strö sedan pecorinoost på varje halva. Stek auberginen i ugn i ca 30 minuter ­eller tills auberginen känns mjuk.
6. Servera med lite tomatsås och en skiva lantbröd.
”En superaubergine i ugnen! Laddad med massor av gott och med smält pecorino på toppen”
Foto: Emma Mattsson
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson, Elin Wieslander och Elvira Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB