Cosce di pollo al forno con cipolla rossa e patate
av(Kycklingben i ugn med rödlök och örtpotatis)
4 personer
8–12 kycklingben eller 6 kycklingklubbor som delats i ben och lår
2 msk olivolja
1 msk finhackad färsk timjan
2 vitlöksklyftor, pressade
2 rödlökar, skurna i klyftor
Salt och svartpeppar
8 potatisar, tunt skivade
3 msk olivolja
1–1 ½ tsk torkad rosmarin
Salt och svartpeppar
1 dl parmesanflagor
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsplåt eller en stor ugnsform, som rymmer hela maträtten, med olivolja.
2. Salta och peppra kycklingbenen runt om. Lägg dem i ugnsformen och tillsätt olivolja, timjan, vitlök och rödlöksklyftor. Rör om så att allt blandas väl. Sätt in formen i ugnen och stek kycklingen i cirka 30 minuter.
3. Lägg potatisskivorna i en bunke. Blanda i olivolja, rosmarin, salt och peppar.
4. När cirka 10 minuter av kycklingens stektid återstår, tillsätt potatisen och låt den steka med i ugnen tills den mjuknat. Strö parmesanflagor över både kyckling och potatis, ställ sedan in formen i ugnen i ytterligare någon minut.
5. Servera med grovstrimlad huvudsallad blandad med olivolja, citron, tunt, tunt skivad vitlök och salt.
”En kycklingrätt som går att laga till i ett nafs! Ungefär lika fort som mina ungar länsar tallrikarna”
Foto: Börje Thuresson