Lasagne con carciofi, formaggio e prosciutto
av(Lasagne med kronärtskockor, ost och lufttorkad skinka)
6 personer
12 färska lasagneplattor
250 g ricotta
200 g marinerade och avrunna kronärtskockor, skurna i kvartar
150 g prosciutto crudo, lufttorkad skinka, skuren i små bitar
150 g taleggio, skuren i små bitar
1 nypa malen muskot
2 dl parmesanost
Salt och svartpeppar
Béchamelsås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk muskotnöt, mald
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg ricottan i en skål, rör om och blanda sedan försiktigt i kronärtskockor, skinka, ost och en nypa muskot. Om blandningen känns för tjock, späd med ett par skedar mjölk. Smaka av med salt och peppar.
3. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning. Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter, vispa då och då. Späd med lite mjölk om såsen känns för tjock. Smaka av med salt, peppar och muskot.
4. Koka upp lättsaltat vatten, tillsätt en sked olivolja och lägg i lasagneplattorna Koka dem i cirka 2 minuter. Häll av vattnet och låt lasagneplattorna rinna av. Om plattorna förkokas drar de åt sig såserna på ett sätt som ger en smakrik och god lasagne.
5. Täck botten på en ugnssäker form med ett tunt lager béchamelsås. Varva lasagneplattor, skink- och kronärtskocksblandningen, parmesan och avsluta med ett lager béchamelsås. Strö över parmesanost.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
”Mina barn älskar lasagne! Om de fick välja skulle vi äta lasagne typ sju dagar i veckan. Nu blir det inte så, men rätt ofta lyckas de få sin vilja igenom. Då är det tur att det finns lite varianter på rätten. Här är en av dem.”
Foto: Daniel Ohlsson