Polpettone alla napoletana
av[Napolitansk köttfärslimpa]
4 personer
500 g nötfärs (alternativt 250 g fläskfärs + 250 g nötfärs)
2 ägg
4 skivor formbröd
1 dl mjölk
4 msk parmesanost
2 msk finhackad persilja
¾ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
Fyllning:
125 g ost, t.ex. port salut
100 g kokt skinka
2 kokta ägg
Tomatsås:
750 g krossade tomater
2 msk olivolja
1 liten gul lök (delad i halvor)
2 små vitlöksklyftor, hela
1 torkad hel peperoncino (chili)
Salt
Olivolja för att smörja ugnsformen
1. Sätt ugnen på 200 grader. Doppa snabbt ner brödskivorna i mjölk. Ta genast upp skivorna, skär bort kanterna och skär brödet i små bitar.
2. Skär osten och skinkan i små bitar.
3. Hårdkoka 2 ägg.
4. Lägg de båda färssorterna i en skål, tillsätt 2 ägg, bröd, parmesan, persilja, salt och peppar. Blanda samman till en jämn smet. Bred ut smeten i en smord ugnsform. Fördela osten och skinkan i mitten på färsen. Lägg på de kokta äggen och forma färsen runt om fyllningen. För att fyllningen inte ska rinna ut vid ugnsstekningen, se till att den är helt täckt av köttsmeten.
5. Stek köttfärslimpan mitt i ugnen, i cirka 40 minuter.
6. Värm upp olivoljan i en kastrull. Lägg i lökhalvor, vitlöksklyftor och peperoncino och låt dem långsamt brynas under lock. När vitlöken är ordentligt brynt tas den och peperoncinon upp och kastas. Tillsätt krossade tomater och salt. Låt tomatsåsen puttra under lock i 20 minuter. Ta upp lökhalvorna och smaka av med salt. Servera med kokt ris eller med en skiva lantbröd till.
”En barnvänlig och god köttfärslimpa. Pimpad med skinka och massor av härlig ost”
Foto: Börje Thuresson