Startsida / Inlägg

Vad sa de egentligen?

av Paolo Roberto

 

Då har media återigen tolkat forskning så som djävulen läser bibeln. Igår publicerades nämligen en ny studie av SBU (Statensberedning för medicinskutvärdering) om viktnedgång och vad som ger resultat. Det visade sig att den metod som funkade bäst, enligt deras studie, är LCHF. I samma sekund som resultatet publicerades så plockade all media fram stortrumman och dundrade ut att äntligen är frälsningen här och den heter LCHF, halleluja. På alla LCHF bloggar så jublades det och man basunerade ut: VAD VAR DET VI SA!

Men vänta ett slag, vad var det undersökningen egentligen sa och på vilket sätt var den genomförd och framför allt på vilka? Låt mig få förstöra glädjen lite för er som vill ha en quick-fix. Jo, dem man hade undersökt under ett halvår var kraftigt överviktiga (BMI över 30) med förstadie till diabetes.

SBU skriver själva:

”Syftet med denna rapport var att systematiskt sammanställa den vetenskapliga litteraturen om råd om mat till, eller faktiskt intag av mat hos personer med fetma.”

Och resultatet var som sagt LCHF så det är tydligen det som funkar bäst om du har stora problem med din hälsa och din vikt. Men hur funkar det på medelsvensson och håller den på längre sikt? Det fanns det inga svar på utan det som redovisades var vad som hände den här gruppen under en relativ kort period. Tyvärr är det så att det inte finns någon seriös forskningsstudie som kan visa på att någon metod skulle vara bättre eller sämre än någon annan över ett år. För det vet ju alla som försökt att banta att det svåra är inte att gå ner i vikt utan att behålla den.

Och i slutänden så handlar det här om hälsa och inte om att vara smal. Det finns en hel del forskning och experter som varnar för lågkolhydratdieterna och vad de kan leda till på längre sikt. För hur nyttigt är det egentligen att äta bränt bacon och smör till frukost, lunch och middag? Men den här forskningsrapporten är inte riktad till oss som både gillar att äta gott och nyttigt och som tycker om att hålla oss i form. För vi slipper ju oroa oss för vilken metod som funkar eller inte. Vi har valt välbefinnande och de är det som funkar i längden!

 

Vill ni läsa på lite mer om vad som inte funkar så har ni utmärkt läsning på Sveriges bästa träningsblogg:

http://traningslara.se/lchf-vs-kost-med-mer-kolhydrater-vad-ar-bast-for-viktnedgang/

 

Arkiv
Kategorier
 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén och Karl Novalli
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB