Ingen mossa på rullande stenar!

av Paolo Roberto

Har typ semester men gjorde fyra föreläsningar förra veckan och den här veckan blir det lite tv-inspelningar. Det finns bara ett sätta att lyckas – det är att JOBBA!

20130723-161757.jpg

Enkelt och helt fantastiskt!

av Paolo Roberto

Blev freselle med tomater och basilika från trädgården till lunch idag! Freselle är ett hårt neapolitanskt bröd som man häller olja på så det mjuknar! Man kan säga att det är typ en bruschetta.
Snabbt, enkelt och sjukt gott!

20130722-115732.jpg

Gnocchi al forno

av Paolo Roberto

Antal portioner: 4
Ingredienser

Tomatsås
400 g passerade tomater
400 g krossade tomater
1 st gul lök
4 st hela vitlöksklyftor
10 st strimlade basilikablad
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 nypa socker
3 msk olivolja

Gnocchi
800 g potatis, med skal (mjölig sort, ej färskpotatis)
3.5 dl vetemjöl, ca
2 st ägg
1 msk olivolja
1.5 dl riven parmesanost
125 g mozzarella, skuren i små bitar

Gör så här
Värm upp oljan i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt lökhalvorna tillsammans med vitlöksklyftorna långsamt fräsa i oljan, utan att de tar färg. Tillsätt tomater, basilika, salt, peppar och socker.
Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta den gula löken och vitlöksklyftorna.
Gör gnocchin under tiden som såsen kokar.
Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, och låt potatisarna svalna en aning. Skala och pressa dem i en potatispress.
Häll den pressade potatisen och det mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen, tillsätt olivoljan och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 2 cm. Skär längderna i 2 cm långa bitar.
Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra. Strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar fast i varandra.
Sätt ugnen på 200°.
Koka gnocchin ca 3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av.
Varva tomatsås, gnocchi, mozzarella och parmesanost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med tomatsås.
Gratinera i ugn i ca 20–25 minuter

Inga ursäkter gäller på semestern

av Paolo Roberto

Många tappar formen under semestern och för mig är det helt oförståligt! Man är ju för guds skull ledig och har mer tid och ork att träna än någon annan gång på året! Så ta till vara på din semester genom att komma igång med träning eller att komma i ännu bättre form än du var innan ledigheten började! Och när det gäller vila som semestern är till för är träning det bästa sättet. För motion gör att stresshormonet kortisol försvinner och om du är vältränad klarar din kropp mer stress innan den börjar utsöndra kortisol. Så se till att träna på din semester och du kommer komma hem utvilad, avstressad och i ditt livs form!

Armhävning Robinson

Inget godare än din egen glass!

av Paolo Roberto
Bild
Gelato di vaniglia con salsa di melone
[Vaniljglass med melonsås]
4–6 personer
”Det flesta vaniljglassar i din glassdisk är fake och inget ­annat! Det är skummad mjölk och vaniljextrakt i en ­ganska smaklös blandning. Här är receptet på en äkta ­vaniljglass med en frisk melonsås till.”
4–6 personer
• 4 äggulor
• 1 dl strösocker
• 4 dl vispgrädde
• 1 vaniljstång
Sås:
• 1 liten mogen galiamelon
• 1 dl socker
• 1 citron, saften
1. Vispa äggulor och socker i en bunke tills blandningen är pösig och slät.
2. Häll grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i grädden och låt alltsammans få ett uppkok.  Ställ kastrullen åt sidan och låt grädden svalna, rör sedan försiktigt ner den i bunken med äggblandningen. ­Blanda noga.
3. Ställ skålen över vattenbad, det vill säga i en kastrull med sjudande vatten på botten. Rör glassmeten försiktigt och oavbrutet i cirka åtta till tio minuter tills den tjocknat något. Se noga till att glassmeten inte kommer i kontakt med ­vattenångan.
4. Lyft upp vaniljstången och ställ bunken i kallt  ­vatten.
5. Täck smeten med plastfolie och ställ in i frysen i tre till fyra timmar.
6. Ta ut och vispa glass­massan tre gånger under infrysnings­tiden, med en timmes uppehåll mellan varje gång. Fördela sedan glassen i plast­folieklädda portionsformar eller behåll smeten i bunken.
7. Skala och kärna ur melonen. Skär den i små bitar.
8. Vispa, med elvisp eller i matberedare, ihop melon, socker och citronsaft till slät en sås. Ställ svalt.
9. Servera vaniljglassen i portionsformarna eller skeda upp glassen på ­assietter eller i dessertglas. Servera med den friska melon­såsen.

 

 

Sida 10 av 42
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB