[Potatiskaka med sardeller, oliver och mozzarella]
- 750 g tomater
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 ½ msk torkad oregano
- 250 g mozzarella
- 100 g svarta oliver
- 1 kg mjölig potatis
- 2 msk olivolja
- 1 dl vetemjöl
- 10–12 sardellfiléer
- ¾ dl olivolja
- Salt och svartpeppar
- Finhackad persilja för att strö över
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg försiktigt ner tomaterna i det kokande vattnet, och se till att alla tomater är täckta av vatten. Låt vattnet koka upp på nytt och stick en vass knivspets i en av tomaterna. När skalet ganska snart börjar rulla upp sig på den tomaten: häll genast av tomaterna i ett durkslag. Gör ett stick i resten av tomaterna, spola snabbt av med kallt vatten och låt dem rinna av. Skala tomaterna och dela dem i halvor. Gröp ur kärnorna med en sked och skär fruktköttet i bitar. Låt tomaterna rinna av.
3. Blanda tomatbitarna med vitlök, salt, peppar och hälften av oreganon. Skär mozzarellan och oliverna i bitar.
4. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, ånga av och låt den svalna.
5. Skala potatisen och pressa den genom en potatispress och rör sedan ner olivolja och salt. Låt potatisen svalna och blanda den sedan med mjölet. Tillsätt lite extra mjöl om blandningen känns för lös.
6. Sätt fast ett smort bakplåtspapper i botten på en form (cirka 24 centimeter i diameter) med löstagbar kant.
7. Fördela potatisblandningen i formens botten och en liten bit upp på kanten runt om. Platta ut och jämna potatisen och lägg sedan på tomatblandningen, mozzarella, oliver och sardeller. Droppa över olivolja och strö över resten av oreganon.
8. Grädda kakan i ugnen i cirka 30–35 minuter.
9. Servera potatiskakan med lite överströdd persilja.
Foto: Daniel Ohlsson