Min familjs olivolja

av Paolo Roberto

Min familjs olja skördas precis i rätt tid i mitten på oktober. Det innebär att all vår olja är novello. En olja som kommer från den första pressningen och den första skörden. Alla oliver är skördade för hand för att inte oliverna ska skadas och kvalitén på olja ska sjunka.

Att skörda på det gamla och traditionella sättet är ett hårt arbete. Under en dag så skördar man mellan 100 och 150 kg oliver, vilket ger 13 liter olivolja.

Min olja är lite grumlig och så ser riktig olivolja ut. Stora producenter silar sin olja genom en kemikaliesand för att oljan ska bli klar och genomskinlig.

En olivoljas kvalité mäts genom dess surhetsgrad och ju lägre desto bättre. För att få kalla sin olja extra vergine så måste surhetsgraden vara under 0,8. Min familjs olja har en surhetsgrad på mellan 0,15 och 0,30, vilket gör att den håller absolut världsklass.

 

Sida 42 av 42
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB