proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Same same but different

av Manuel Ferrer

Vi börjar med stereotypen: demokraten är en bildad New York-bo som har koll på senaste motionstrenden, kan placera in Stockholm på världskartan och vet skillnaden mellan Joyce Carol Oates och James Joyce. Republikanen däremot är en trångsynt man som döpt sitt älskade jaktgevär efter sin döda mormor och är svag för slitna flanellskjortor. Han stora dröm är att en dag ”hunt kangaroos in Austria”.

Typ.

Men statistiken delar sällan våra hollywoodinspirerade fördomar. Till att börja med är New Yorks två senaste borgmästare republikaner (nuvarande borgmästaren Bloomberg valde dock att ställa upp som oberoende i det senaste valet). Och i topp bland de mest demokratiska delstaterna placerar sig i ordningsföljd District of Columbia, Hawaii, Rhode Island och Massachusetts.

Även åsiktsskillnaden mellan demokratiska och republikanska väljare är förhållandevis liten. Båda väljargrupperna har landets ekonomi som den enskilt viktigaste valfrågan 2012. Därefter följer arbetslösheten på en andraplats för demokrater och en tredjeplats för republikaner – det federala budgetunderskottet anses något viktigare. De är också överens om att Bill Clinton varit den bästa demokratiska och Ronald Reagan den bästa republikanska presidenten sedan slutet av 60-talet. De delar avslutningsvis även samma hotbild: Iran och China är landets i särklass största och värsta fiender (den politiskt intresserade undrar såklart vad som hände med dem andra så omtalade ondskans axelmakter? Det enkla svaret: they are yesterday´s news, folks).

Sen har de naturligtvis olika uppfattningar i en mängd värderingsfrågor. Exempelvis anser hela 81 procent av de demokratiska väljarna att skillnaden mellan fattig och rik är en viktig valfråga. Det ska jämföras med blygsamma 35 procent bland republikaner. Det statliga räddningspaketet för bilindustrin 2009 och sjukvårdsreformen är andra tydliga vattendelare.

Men borrar man i religionstillhörighet kan man snabbt konstatera att ”ras” (ja, jag vet) har större betydelse än själva styrkan i tron. En djupt religiös ”white” är oftare republikan medan lika religiösa ”Hispanics, Asians och blacks” identifierar sig som demokrater.

Något att tänka på nästa gång du smaskar popcorn till en sydstatsrulle. Snubben i pickuppen kan nämligen vara demokrat…

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB