proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Det var en gång en hund

av Manuel Ferrer

(Varning till känsliga och hundälskande läsare)

Veckomagasinet The New Yorker har på marsnumrets förstasida en fantastiskt rolig bild av en tecknad Mitt Romney bakom ratten och en fastbunden Rick Santorum på taket. För att förstå metaforen måste man dock backa tillbaka nästan 30 år i tiden.

Sommaren 1983 skulle nämligen hela familjen Romney – Mitt, fru och de fem sönerna – på en tolv timmars bilfärd till semesterhuset i Ontario. Familjens irländska setterhund, Seamus, fick naturligtvis också följa med. Men eftersom hunden älskade att vistas ute i det fria fick han färdas i en hemmasnickrad hundkoja – på biltaket (!?). Några timmar från semestermålet fick den ena sonen plötsligt syn på en brun sörja som rann längs med fönstret. Det visade sig att Seamus kanske inte älskade det fria utelivet trots allt. Åtminstone inte fastsurrad på ett biltak i över hundra knyck i timmen. Stackars Seamus hade blivit ordentligt dålig i magen av vinddraget.

Vad gör då en handlingskraftig man som Mitt Romney? Han svänger självfallet in på första bästa bensinmack och spolar rent både hund och koja. Sen fick Seamus snällt hoppa upp på taket igen och färden fortsatte som om inget hade hänt.

Storyn avslöjades 2007 av Boston Globe reportern Neil Swidey och under valrörelsen har framför allt Newt Gingrich försökt att slå mynt av händelsen genom både TV-annonser och kampanjsidan ”Pets With Newt”. Men den har också gett upphov till en alldeles egen politisk rörelse – ”Dogs against Romney” som bland annat dyker upp på Mitts kampanjmöten.

The New Yorker väljer nu att anspela på hunden Seamus resa med undertexten: Denna gång är det Rick Santorum som åker med på skräckturen.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Frida Westergård
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB