proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Ytterligare en krisdag för alla tyckare

av Manuel Ferrer

I dag är en stor krishanteringsdag – för alla politiska journalister och tyckare. Återigen räknade de allra flesta bort sig, och nu ska det rättas till under dagen. Bort med alla texter från i går och in med nya krystade varianter på temat: ”Det var oväntat men ändå väntat”. Det som skulle bli ett segertåg för Romney visade sig snabbt bli ett gerillakrig. I varje gathörn väntade Santorums folk med laddade vapen. Nu gick det trots allt vägen i Ohio och i ytterligare fem delstater. Men de förhållandevis stora förlusterna i Tennessee och North Dakota samt den något mindre i Oklahoma mot huvudkandidaten Rick Santorum gör att kampen fortsätter några veckor till. Dock krävs det ett mindre mirakel för att Romney ska förlora nomineringen – och det kommer inte ske varken på mitt eller RPM:s vaktpass. Men det skulle inte skada dramaturgin om Newt valde att hoppa av tåget. Några nya friska pengar väl knappast strömma in i hans kampanj efter nattens besvikelse. Vinsten i Georgia utgör helt enkelt inte den hjärtkompression som Newt så väl behövde.

De allra flesta frågorna jag fått i min mejlkorg kretsar kring varför jag inte skriver bättre om Ron Paul och hur man bland annat räknar fram delegater. Svaret på den första är enkel: Ron är inget seriöst alternativ och mycket få – demokrat liksom republikan – vill se honom bakom spakarna. Däremot får han gärna passa mina barn, om han har tid och lust. Svaret på den andra är långt mer komplicerad. Det krävs som lägst en magisterexamen i valstatistik för att hänga med i årets republikanska primärval – om det överhuvudtaget räcker. Inte ens kampanjerna själva lyckas alla gånger. Ta bara exemplet om hur många delegater som egentligen fördelas under Super Tuesday? Nyhetsbyrån AP säger 419, Romney hävdar 391, MSNBC 424 och jag själv 437. Naturligtvis har jag rätt, men ändå fel. Det beror helt enkelt på hur man räknar. AP:s 419 bygger – och häng med nu – på att räkna bort 18 superdelegater medan MSNBC också lägger till 5 delegater från Wyoming, vilket är en delstat som få andra räknar in i Super Tuesday. Varför? Nej, jag stannar här och besparar er den plågsamma sifferexercisen.

En sak är vi alla överens om: det republikanska partiet har gjort allt de kan för att göra det jävligt svårt att hänga med. Om det var meningen, vilket man får hoppas och tro, är det utomordentligt skickligt gjort.

Hur gick det med min egen gissning? Hade Romney på 200-240 delegater, Newt Gingrich 70-90, Rick Santorum 60-80 och Ron Paul under 30. Enligt Huffington Post live-räkning har Romney just nu 208, Santorum 84, Gingrich 72 och Paul 21.

Stolt men inte nöjd, följaktligen.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB