proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Könskriget tar plats i senatsvalet

av Manuel Ferrer

I kulisserna till det republikanska nomineringsvalet och presidentvalet i november pågår 33 senatsval runt om i landet. För den politiskt intresserade kan det vara minst lika givande att följa en betydligt mindre valrörelse. Kampanjernas ofta begränsade resurser – i jämförelse med de nationella versionerna – tvingar kandidaterna att vara påhittigare och ofta även råare i motståndarkritiken.

Exempelvis föregicks Mitt Romneys förlust i senatsvalet 1994 mot Ted Kennedy av en smart och elak negativ kampanj som tog sikte på alla människor som fått sparken av Romneys riskkapitalbolag Bain Capitals. Utanför större arbetsplatser i Massachusetts restes skyltar med budskapet: ”Vi fick sparken och nu står ni på tur om Mitt Romney får bestämma.”

Efter att den framstående republikanske senatorn Jon Kyl i början av 2011 meddelat att han inte ställer upp till återval står nu kampen i Arizona mellan demokraten och åklagaren Don Bivens och republikanen Jeff Flake. I Bivens första TV-annons går han hårt åt Flake för att underblåsa republikanernas ”könskrig” med bland annat inklippta sekvenser av Rush Limbaughs numera ökända attack på studenten Sandra Fluke.

Vem hade gissat att feminismen skulle stå i centrum i år? Simone De Beauvoir har all anledning att le, var hon nu än befinner sig.

***

RPM 1: jag hävdade framför allt att det är skillnad på en komikers skämt och en politisk radiomans påhopp. Allt annat lika är en komikerns uppgift att roa – även när det inte är särskilt kul utan bara plumpt, lågt, elakt och skitigt. Men humor, you know.

RPM 2: nationella mätningar är som du riktigt beskriver ett trubbigt instrument – i synnerhet i USA där organisation, pengar och battleground states ofta avgör valets utkomst. Kerry ledde exempelvis många gånger dessa mätningar mot Bush. Likaså Gore, för att ta moderna exempel. Och även mellan McCain och Obama var det länge förhållandevis jämnt. Men samtidigt: ingen förståndig person tror att det blir en parkpromenad för Obama i höst. Tvärtom.

***

Den uppmärksamme noterade att jag ändrat Solanas namn till De Beauvoir. Varför? Det är helt enkelt en diskussion jag kommer förlora. Av förklarliga skäl. Så då släpper vi det.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB