proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Manuel: Nästan alla rätt. Nästan.

av Roland Poirier Martinsson

Jag hade uttryckt mig på ett annat sätt, men för övrigt håller jag med om mycket av det Manuel skriver om republikanernas korkade könskrig. Framför allt Rick Santorum har svårt att låta bli att bete sig ungefär som RFSL:s företrädare i Sverige: att tolka allt som sker i världen ur ett perspektiv som handlar om sexuell samvaro.

För RFSL är det ju inte så konstigt. Det är deras pryl. Men det funkar inte för en presidentkandidat. Att han i någon mening luras till det är ingen ursäkt, utan ger snarare ammunition åt dem som menar att Santorum inte är presidentämne.

Men i en sak har Manuel faktiskt alldeles fel. Det är när han skriver att Bill Mahers (och många andras) äckliga angrepp på republikanska politiker som Sarah Palin, Michelle Bachman, m.fl, är mindre allvarliga, eftersom de frivilligt har placerat sig i offentligheten, där de har starka positioner. Och då syftar jag inte på det faktum att Sandra Fluke också frivilligt placerat sig i offentligheten, utan på detta:

Rush Limbaughs tillmälen – slampa, prostituerad – riktade mot Fluke utgjorde en politisk kritik. Denna respektlösa och kränkande retorik var just det: extremt misslyckad retorik. Men bakom detta dolda sig ett innehåll som var helt rimligt, nämligen synpunkten att staten inte bör subventionera preventivmedel. Kring detta kan man ha olika åsikter, men det är väl svårt att påstå att det inte är en legitim hållning? Likaså är det uppenbart att det är denna sakfråga som Limbaugh far efter.

Med könsorden mot Palin och Bachmann är saken en helt annan. Maher et al kallar dem för de råaste könsord av inga andra skäl än att de är kvinnor som gett sig in i politiken. Inget av deras grövsta påhopp äger några andra kvaliteter än att vara just grova påhopp. De kan jämföras med att hela tiden använda nedvärderande omdömen om en politikers kroppshydda, hudfärg eller någon annan tillfällig och irrelevant egenskap.

Återigen, jag önskar att Limbaugh inte hade ett radioprogram, just på grund av hans aggressiva och förråande tonläge. Men vänsterns angrepp på kvinnliga politiker till höger spelar i en annan division, och den är ännu lägre.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB