proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Vem i hela världen kan man lita på?

av Manuel Ferrer

Nu återstår inte många timmar till Alabamas och Mississippis republikanska väljare ska rösta på sin favoritkandidat. Med undantag för demokraternas primärval 1984 har ingen av delstaterna spelat någon framträdande roll tidigare. Nu riktas dock allas ögon mot södern. På en punkt har dock delstaternas primärvalsväljare utmärkt sig – de är urusla på att tippa rätt i opinionsmätningar.

I primärvalen 2008 hade exempelvis Hillary Clinton ett övertag på Barack Obama med en procent inför röstdagen. Obama vann sedan med 14 procent. Lika fel träffade mätinstitutet hos de republikanska kandidaterna. John McCain ledde med i genomsnitt 4 procent mot Mike Huckabee. Det slutade med att Huckabee stod som vinnare med lika stor marginal.

Följaktligen: allt kan hända i natt.

***

Romney och hans Super PAC ”Restore Our Future” har plöjt ned ca 8 miljoner kronor i TV-annonser i Alabama och Mississippi de senaste dagarna. Det är 6 miljoner mer än vad Gingrich och Santorum har investerat tillsammans. Dessutom är en övervägande majoritet negativa annonser.

Av 28 906 TV-spottar som ”Restore Our Future” har sänt sedan starten av primärvalen har 96 procent eller 27 834 varit negativa. Mer förvånande är att såporna ”Dr Phil”, ”Makt och begär” samt ”General Hospital” sticker ut som de mest populära programmen för medieköpen.

***

På tal om debatten i Proffstyckarna om alla nya opinionsmätningar. Hör Gallups Frank Newport och USA Todays Susan Page samtala om de senaste mätresultaten. Så här låter påannonsen: ”Several positive indicators for President Obama’s re-election campaign: economic confidence is rising, Obama’s job approval is up, and a growing number of Americans believe the country is on the right track.”

***

RPM skriver en intressant text om eländesindex. Men går det verkligen att jämföra olika tidsepokers olika utmaningar? Exempelvis skulle Reinfeldt hamna på en topposition med ca 10 i index i valet 2010. Vad hände med Lehman Brothers, Bear Stearn, Merrill Lynch, AIG, Fannie Mae och Freddie Mac. Vad hände med den största finansiella härdsmälta sedan depressionsåren i slutet av 30-talet?

Eller har vi redan glömt? Jag låter som Borg, hör jag mig själv tänka.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB