proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Mystiken tätnar

av Roland Poirier Martinsson

Mitt Romney var besviken i natt, framför allt över Mississippi. Där hade han stöd av guvernören Phil Bryant, som tydligen lovat att lyckas få riktigt många trogna till urnorna.
När Romneys folk i natt mumlade till Politicos Mike Allen att färre röstat än vad man förväntat sig, då var det ett sällsynt erkännande av Romneys problem med att få motståndare till Rick Santorum och Newt Gingrich att bli anhängare av honom själv.
Och vad ska man säga om Newt? Resultaten i går var otvetydiga, kristallklara, obönhörliga: dags att tacka för sig.
Och vad säger Newt? Tampa, here we come!
Santorum har nu visat sig så stark och kapabel att det inte finns något Romney och etablissemanget fruktar mer än att Newt ska dra sig ur. Om det är sant att Newt biter sig fast för att lära Romney en läxa, då är det sannerligen en närmast bisarr strategi.

Och det blir värre. Vad jag har hört avskyr Sheldon Alderson, donatorn som ensam håller Gingrichs kampanj levande, Santorum. I sådana fall är det två tomtars personliga anomositet till var sitt rött skynke som skänker den starkaste dynamiken till den här processen just nu. Skumt.

Så skumt, faktiskt, att konspirationsteoretikerna börjar ana morgonluft. Newt stannar i racet för att hjälpa Romney! Han har pressats till detta eller gjort en deal bakom stängda dörrar, och kommer framöver att bränna alla sina broar innan han drar sig ur. Detta för att undvika något ännu värre, eller för att vinna något annat – oklart vad.

Det stämmer såklart inte. Men snart är jag själv så mystifierad att jag lyfter på luren och beställer ett samtal över Atlanten. Stay tuned!

***

Jag känner att jag snart måste skriva och förklara Rick Santorum, denne anständige, intelligente, kunnige och erfarne man, som framställs i svenska medier som en lallande byfåne från förrförra seklet. Det måste, för den som följer enbart svenska medier, framstå som fullkomligt obegripligt att så många röstar på honom – det slutgiltiga beviset för att amerikanska högern är lobotomerad. Men så är det inte alls. Santorum hade varit attraktiv på många sätt också för svenska väljare. Jag återkommer i ärendet.

***

Manuel refererar till den hårt vinklade och starkt ovetenskapliga undersökning som spridits de senaste dagarna, om rasismen och okunnigheten i Södern. Det är en obehaglig propagandakupp som den starkt vänsterorienterade och nästan alltid misslyckade opinionsbyrån PPP lyckats med.

Jag har bott i Sydstaterna i åratal. Liksom alla andra med samma erfarenhet vet jag att PPP inte beskriver verkligheten. Jag tror att den här sortens propaganda gör mer skada när det gäller att motverka de spår av rasism som dröjer kvar i Södern än något annat.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB