proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Söndagsspecial: Spionen som kom ut i kylan

av Manuel Ferrer

Hollywoodfabriken har producerat ett stort antal liknade historier, men ingen har varit i närheten av den som nu rullas upp i delstaten Montana i norra USA. Den är så otrolig att till och med John Le Carré hade tvingats verklighetsanpassa flera kapitel för att ge romanen den trovärdighet som publiken kräver.

Det hela började med att den republikanske guvernörskandidaten i Montana och förre detta toppspionen Neil Livingstone i en öppenhjärtlig intervju för nyhetsbyrån AP återgav interiörbeskrivningar av de hårda och svåra utmaningar som en spion måste lära sig att hantera. Exempelvis tvingades han att övernatta i en lyxyacht tillsammans med galna pirater och ett stort antal prostituerade. Kort därefter publicerade den Montanabaserade nyhetsbloggen Cowgirl ett utdrag ur Neil Livingstones bortglömda manual för manliga affärsresenärer. I manualen ger Livingstone ett stort antal handgripliga tips för hur man bland annat genomför lyckade sexköp.

Men det stannar inte där. I november 2011 kunde New York Times avslöja ett känsligt dokument i en av Khadaffis gömmor i Libyen. Det var ett brev undertecknat av en belgisk affärsman vid namn Dirk Borgers. I brevet berättar Borgers att han tillsammans med en grupp som kallar sig ”American Action Group” erbjuder sig att smuggla ut Khadaffis son Seif ur landet. För besväret vill gruppen ha – som bland annat består av en f.d. CIA-agent, en republikansk strateg och Neil Livingstone – 10 miljoner dollar. Men planen gick i stöpet när Seif tvingades fly från Tripoli och senare även sköts ihjäl av rebellerna. Livingstone erkände snabbt sin inblandning i den hemliga operationen. Målsättningen, sa han, var att ”få ut familjen Khadaffi ut ur landet så fort som möjligt.”

Men Libyen fadäsen ter sig som en kort parentes i Neil Livingstones händelserika liv som spion i USA:s tjänst. Han har enligt egen utsago blivit jagad av nazister i Argentinas gator, fängslats och förhörts i Libyen, festat med Sinn Fein och ryska maffian, krälat genom hemliga gränstunnlar mellan Syd- och Nordkorea, för att nämna några av alla exempel. Men i de militära databaserna finns han endast registrerad som reservsoldat under Vietnamkriget. Hemligstämplad information, hävdar Livingstone, som efter den egenberättade tjänstgöringsperioden livnärt sig på att driva en egen säkerhetsfirma i Washington.

Avslutningsvis. Man kan tänka sig att Neil Livingstones partimotståndare, republikanen Rick Hill, nu kommer få ett ordentligt försprång i nomineringsvalet till guvernörsposten. Men då känner du inte till att Hill bland annat ertappats med ha så kallat olämpligt umgänge med en av sjöjungfrurna (?) på herrbaren ”Sip N Dip.” Det är dock en helt annan historia.

Låt oss därför ägna en tanke till Montanas hårt prövade medborgare. Det kan de behöva.

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB