proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Drill, baby, drill

av Manuel Ferrer

Varje val har sitt ”språktest” – alltså, en populistisk fråga med ofta enkla lösningar som partierna eller kandidaterna tvingas förhålla sig till under valrörelsen. Det svåra är att på förhand lista ut vilken det blir och hur den ska hanteras när den väl träffar opinionsfläkten. I det amerikanska valet har ”bensinpriset” för tillfället satt på sig språktestdräkten.

Vi börjar med några fakta som sparkar. I USA rullar på ett ungefär 250 miljoner registrerade och oregistrerade fordon. Det innebär att varje hushåll i genomsnitt äger 2,3 fordon. En bil till pappa, en till mamma och kanske en extra som man skjutsar barnen till gympan med, typ.

Räknar man med att åtminstone två av fordonen rullar på vägarna några dagar i veckan står det snabbt klart att drivmedlet utgör en kännbar andel av familjekassans utgifter. Under 2011 spenderade ett amerikanskt hushåll i snitt 28 900 kronor i bränslekostnader. Det motsvarar hela 8 procent av medianinkomsten.

Även om bränslepriset fortsatt att öka något under 2012 ska man bära i minnet att den nationella prisvariationen är stor. Exempelvis kostar en normalliter (”regular”) 6,40 kronor i Wyoming men 8,30 kronor i Hawaii. I Sverige säljs samma drivmedel till ca 15 kronor på bensinstationerna.

Folk är nu ordentligt upprörda och familjer med knappa ekonomiska marginaler funderar på hur de ska klara kostnadsökningen. Som tur är har Newt Gingrich och hans republikanska kandidatvänner ett svar på deras bekymmer. Gingrich kallar sitt eget förslag för ”4,6 kronor/liter/planen” och bygger på ett antal enkla åtgärder: borra efter fler fyndigheter på
land och till havs, dra nya pipelines över kontinentet samt sluta exportera oljeöverskottet på den internationella marknaden. Grunden för hela resonemanget är naturligtvis det konservativt självklara: klimatförändringarna är en bluff. Eller som Rick Santorum uttrycker det: ”Berätta för blomman att det är dåligt med koldioxid.”

Den politiska pajkastningen kring ”bensinpriset” lär fortsätta så länge som väljarna tycker det är viktigt. Obama ägnade exempelvis hela gårdagen till att resa runt i landet för att prata om alla inhemska energisatsningar som görs. Och de republikanska presidentkandidaterna kommer även dem att fortsätta att lova det omöjliga: USA ska stänga gränsen till den internationella
energimarknaden, och med start i november 2012 kommer Vita Huset sätta drivmedelspriserna.

I mitt huvud: Men sälj en av bilarna, då. Eller varför inte: välkommen till Sverige, här kostar litern mer än det dubbla.

I deras huvud: Drill, baby, drill.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB