proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

NBC:s lögn, med mera

av Roland Poirier Martinsson

I morgon är det primärval i Wisconsin, District of Columbia och Maryland. Enligt mätningarna kommer Mitt Romney att vinna alla tre, som är winner-take-all-stater med sammanlagt 98 delegater. Nästa stora dag är 24 april, då bland annat Rick Santorums måste-delstat, hemmaplanen Pennsylvania går till val. Hittills har Santorum varit i ledningen i mätningarna, men Romney kryper allt närmare och om trenden fortsätter vinner Romney även där.

Lägger Santorum av i sådana fall? Antagligen, men hittills förnekar han detta. ”Jag slutar när Romney vunnit en majoritet av delegaterna”; sade han i går i Meet the Press.

***

NBC kommer att inleda en internundersökning för att försöka förklara hur man kunde släppa en så vedervärdigt felklippt version av George Zimmermans samtal med larmcentralen inför den tragiska dödsskjutningen av Trayvon Martin.

Detta var vad NBC:s tittare fick höra:

Zimmerman: ”This guy looks like he’s up to no good. He looks black.”

Så här lät samtalet i original:

Zimmerman: This guy looks like he’s up to no good. Or he’s on drugs or something. It’s raining and he’s just walking around, looking about.

Larmcentralen: OK, and this guy — is he black, white or Hispanic?

Zimmerman: He looks black.

Jag har mina egna aningar om hur det ”kunde bli så fel”…

***

Det första viktiga valet i USA i år kommer att ske i Wisconsin. Det står klart sedan 900 000 namnunderskrifter samlats in för en folkomröstning som ska avgöra om guvernören Scott Walker får sitta kvar. Walker är republikan och har utmanat facket för offentliganställda genom att ifrågasätta en del av deras förmåner. Folkomröstningen inträffar 5 juni.

***

Ett starkt skäl till att Barack Obama vann 2008 var att så många personer som normalt inte röstar, men lutar åt vänster, faktiskt gick och röstade. Och ett starkt skäl till detta var den hårda och utdragna kampen mellan Obama och Hillary Clinton. Den lockade rekordmånga demokrater till primärvalsurnorna, som sedan återkom vid huvudvalet, dels på grund av att de dragits in i processen, dels på grund av att de hade registrerats och var nåbara för Obamas kampanj.

Det har funnits förhoppningar om att den republikanska primärvalsprocessen skulle ha samma effekt, men de senaste mätningarna tyder på att primärvalen faktiskt lockat färre väljare än 2008 för republikanerna. Man kan inte dra några hårda slutsatser av detta, en möjlighet är ju att entusiasmen för Romney är svag, medan entusiasmen för att få bort Obama är stark, och då kvittar det hur många som röstar nu under våren.

Men hur man än vrider på det vore det ju onekligen bättre med ett högt valdeltagande än ett lågt.

***

Republikanska Nationella Kommittén har med växande oro noterat Obama-kampanjens arbete med att utveckla sina metoder för micro targeting – att identifiera väljarna på ett sätt som gör att kampanjen kan fokusera sitt budskap, istället för att slösa pengar och tid på bombmattor. I morgon träffas därför ledande figurer i partiet för att lägga upp en strategi för hur man ska komma ikapp demokraterna.

Detta är en gren där republikanerna länge varit bättre än motståndarna, inte minst tack vare Karl Rove. Det finns goda skäl att tro att man kommer ikapp den här gången också, men nu är det demokraterna som leder utvecklingen, medan republikanerna jagar. Det brukade vara tvärtom.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB