proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Svag jobbrapport bör oroa Obama

av Roland Poirier Martinsson

Amerikanska företag står starkare i dag än när Barack Obama tillträdde som president, skrev Wall Street Journal i går, eftersom de reagerat på de svåra tiderna med nödvändiga effektiviseringar. Samma tidning samma dag visar att företag som ingår i Standard & Poor’s index sammantaget höjt sin omsättning och gör bättre vinst än 2007.

Ett av temana under de närmaste sju månaderna kommer att handla om huruvida USA:s ekonomi håller på att repa sig, om jobben kommer tillräckligt snabbt, och vem som bär skulden eller förtjänsten för läget och utvecklingen. Perspektiven är givna: Republikaner hävdar att återhämtningen går långsamt och att det är Obamas fel; demokraterna hävdar att Obama räddade landet från katastrof och att allt som inte går bra kan tillskrivas George W Bush, republikanska kongressmän och omvärlden.

En attacklinje som vi redan sett och som kommer att märkas ännu mer är demokraternas påstående att GOP vill att det ska gå dåligt för USA, så att Obama förlorar Vita Huset.

Efter flera månader med jobbrapporter som inte var usla (dock långt ifrån så bra som Dem’s påstod) kom i fredags siffror som tyder på att det alla fruktar åter är ett stort hot: den svaga återhämtningen får inte momentum, den håller på att slockna.Under mars månad skapades bara 121 000 nya jobb i den privata sektorn, långt färre än förväntat, med konsekvensen att den öppna arbetslösheten ligger kvar på samma höga nivå (8,3 sjönk till 8,2), vilket dessutom döljer det faktum att många människor slutat söka jobb. Om alla som ville ha jobb för några år sedan får för sig att teckna sig som arbetssökande hade siffran legat en god bit över tio procent. Det finns en mekanism här som kan motverka sjunkande arbetslöshetssiffror: varje gång arbetsmarknaden tycks vakna träder fler människor in som jobbsökare, vilket motverkar sjunkande arbetslöshetssiffror.

I det sammanhanget står också en strid: av alla som slutat söka jobb, hur många har gjort det av goda skäl, framför allt på grund av ålder?

Det är ett faktum att återhämtningen går långsammare än någon annan amerikansk återhämtning, men å andra sidan var krisen en av de djupaste och med unika förtecken. Det finns ytterligare tecken på att en ny lågkonjunktur väntar, men å andra sidan var jobbrapporten för mars bara en månad, knappast en trend.

Men nu är valet så nära i tiden att det är dags att verkligen studera och reagera också på enskilda observationer. Efter några bra månader för Obama kan detta ha varit en vändpunkt mot en tuffare period, särskilt i kombination med att Mitt Romney nu vänder sin kampanjmaskin nästan exklusivt i riktning mot den sittande presidenten.

  • Tjänstgörande redaktörer: Hans Österman och Julia Wide
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB