proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Finns den kristna högern i USA?

av Roland Poirier Martinsson

Det är få grupper som européer omger med sådan mytbildning och falska föreställningar som USA:s kristna befolkning. Jag gissar att de pamfletter med amerikanska höns stora som oxar, som cirkulerade i Småland i slutet på 1800-talet, gav en sannare bild av läget i USA, än den sammanlagda mediebevakningen av ”den kristna högern”. Minns bara pastor Phelps i Kansas, som bara behöver gå ut på trottoaren hemma i Topeka med ett plakat, för att provocera rubriker om hur ”kristna högern i USA rasar”.

Faktum är ju att USA:s kristna befolkning i mycket hög utsträckning och i de viktiga avseendena mycket liknar ett tvärsnitt av den amerikanska befolkningen – som i sin tur har fler likheter med din genomsnittliga svensk än olikheter.

Amerikanska katoliker tillhör per definition inte den ”kristna högern”, eftersom evangelikaler traditionellt haft svårt för katolska teologi. Vad jag vet har majoriteten katoliker i USA röstat på den republikanske presidentkandidaten bara en gång, nämligen 2004, då demokraterna ställde upp med John Kerry – som själv var katolik. Trots Barack Obamas provocerande förslag att katolska sjukhus ska tvingas erbjuda tjänster som strider mot deras tro leder emellertid Barack Obama enligt den senaste mätningen (Barna Group) med 56-44 mot Mitt Romney bland katoliker.

Bland troende, protestantiska väljare leder Romney med 55-45, vilket är en tydlig opinionsfördel, men fortfarande inte större än att nästan varannan väljer Obama. Bryter man ner gruppen ytterligare i teologiskt liberala respektive konservativa förändras bilden något. De teologiskt progressiva, protestantiska väljarna föredrar Romney med 51-49, medan de konservativa ger Romney sitt förtroende med 59-41.

Den givna slutsatsen är självklart motsatsen till den svenska mediebilden. USA:s kristna väljare består inte av extrema fanatiker som hellre röstar på abortförbud än ekonomi, eller som väljer sin kandidat efter hur många Bibelverser de kan utantill. En vanlig siffra när det gäller den kristna höger som någorlunda motsvarar fördomarna på den här sidan Atlanten är att den utgör fem miljoner personer. Dela med 33, och man får motsvarande siffra i Sverige: 150 000 personer.

Hur många kommunister finns det i Sverige?

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB