proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Obama byter från kvinnor till unga

av Manuel Ferrer

Minns du ”War On Woman”? Det gick väl helt okej med den strategin. Men inte så mycket mer. Under några veckor riktades strålkastarna mot en erkänt svag punkt hos republikanerna – alla deras olika förslag och beslut som berör den kvinnliga kroppen och självbestämmandet.

Även om opinionsframgångarna med kampanjen varit blygsamma har den åtminstone tjänat ett mobiliserande syfte. Nu ändras dock demokraternas fokus till ungdomarna.

I valet 2008 vann Obama de unga rösterna med hela 30 procents marginal till John McCain. Men enligt en ny opinionsundersökning från Harvard har Obamas stöd bland de unga minskat dramatiskt. Ledningen till Romney är nu nere på endast 12 procent bland 18-24 åringarna och 23 procent bland 25-29 åringarna. Den svaga ekonomiska utvecklingen i landet har där som här slagit extra hårt mot denna grupp med svagast förankring på arbetsmarknaden.

Som ett led i den nya kampanjen har Obama därför gett sig ut på en landsomfattande universitetsturné i veckan för att framför allt lyfta frågan om förändringen av studielånet. I juli kommer nämligen räntan för studielånen att fördubblas från 3,4 till 6,8 procent om inte kongressen stoppar förslaget.

***

Det är som om Obamakampanjen inte riktigt kan bestämma sig för en långsiktig strategi – utan hoppar hela tiden från tuva till tuva. Och att hela tiden dra krigslinjen mot de republikanska kongressledamöterna är en ytterst farlig strategi. Dels ger man en enskild ledamot alldeles för mycket makt och inflytande, dels riskerar Obama att förlora omröstningar i frågor han själv satt på dagordningen.

Vad ger det för bild av en handlingskraftig president?

***

Det är hög tid för Obamas kampanjmakare att skapa stringens i politiken och budskapen. Ska man nu prata om ungas utmaningar bör programmet vara något tjockare än endast ränteförändringar. Arbetslöshet? Trösklar? Bostad? Stimulanser?

Kanske dags för de vuxna att ta över lekrummen i Chicago?

***

Nej, det är naturligtvis långt från kris. Gallup talar dessutom om ökat stöd den senaste veckan. Men man ska vara försiktig med att luta sig mot opinionsmätningar. Tänk själv: Socialdemokraterna var ett knockat och uträknat parti i januari. Nu är de politikens guldgossar. På tre månader.

Vad säger det om väljarna? Vad säger det om mätinstituten? Vad säger det om politikens betydelse?

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB