proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Mitt Romney och Rich Grenell

av Roland Poirier Martinsson

Manuel har tyvärr köpt Obamakampanjens spinn vad beträffar den öppet homosexuelle Richard Grenells skilsmässa från Mitt Romneys kampanj.

Grenell har arbetat för George W Bush och har på många sätt en lysande resumé för att anställas av Romneys kampanj. Därför fick han erbjudandet av Eric Fernstrohm – Romneys chief advisor – för tre veckor sedan att ingå i teamet. Grenell accepterade, men påminde Fehrnstrom om att han är gay.

”Det kan vara ett problem”, sade Grenell.

”Inte för oss”, svarade Fehrnstrom.

Det är sant att det kom negativa reaktioner från organisationer som representerar den kristna högern, men dessa fick inget gehör från Romneykampanjen. Problemet med Grenell var i stället 800 tweets med politiskt sprängstoff, där han skämtade om att Newt Gingrich är fet, gjorde sig lustig över utseendet på kvinnliga journalister, och i allmänhet uttryckte sig på ett sätt som hade blivit en evig följetong i pressen om han tillåtits en publik roll i kampanjen.

Därför bestämde sig Romneys kampanj för att Grenell skulle inta en lägre profil. Hans expertis ville man behålla. När detta stod klart för Grenell – i samband med att han fick en förtäckt order att inte lägga sig i samtalet vid en viktig telefonkonferens med journalister och andra – bestämde sig denne för att hoppa av. Åtminstone sex representanter för Romneys kampanj försökte övertala honom att fortsätta (däribland Fehrnstrom och kampanjchefen Matt Rhoades), men förgäves.

”Vi var chockade”, sade en av dessa till New York Times. ”Vi kunde inte övertala honom att stanna.”

Mitt Romneys kampanj har varit mycket tydlig med att ta avstånd från diskriminerande attityder mot homosexuella. Liksom president Barack Obama är Romney motståndare till samkönade äktenskap. Det är inte Grenell. Och det har klagats bland republikanska gräsrötter att Romney anställt en person som förespråkar samkönade äktenskap.

Det finns inget som tyder på att Romneys kampanj sparkat Grenell på grund av detta. Däremot en hel del som tyder på motsatsen. Den demokratiska spinnmaskinens smutskastning förändrar inte faktum.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB