proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Katoliker stämmer Obama-administrationen

av Manuel Ferrer

Presidentens krav på att alla arbetsgivare ska upprätta obligatoriska sjukförsäkringar – ”Obamacare” – för sina anställda har fått 43 katolska institutioner att surna till ordentligt.  Försäkringsskyddet täcker nämligen kostnaden för bland annat preventivmedel – något som ofta belastar kvinnors plånböcker särskilt.  Men för att inte stöta sig med de religiösa grupperna i landet finns det undantag i lagen. Dessa är dock både krångliga och svåra att följa. Exempelvis måste samtliga anställda på så kallade ”church-affiliated organization” bekänna sig till samma tro. För att slippa betala försäkringen för den anställdes behov av p-piller måste arbetsgivaren därför sparka alla med annan eller ingen tro alls. Det är helt enkelt en skrivbordsprodukt som kanske ser okej ut på papper men som i verkligen får närmast absurda konsekvenser.

De 43 institutionerna – inklusive anrika universitet Notre Dame – har nu stämt finans-, arbetsmarknads- och hälsoministern. Domstolen kommer naturligtvis vifta bort stämningen på samma sätt som högsta domstolen i Kalifornien gjorde 2004. Även då stämde en katolsk välgörenhetsorganisation delstaten för liknande krav på sjukförsäkrade preventivmedel.

Det finns som jag ser det två sätt att se på katolikernas stämning:

 • Det ena: Hur många anställda på katolska institutioner äter exempelvis p-piller? Om de nu gör det – går det inte emot den egna läran? Och är det då inte ett större problem än själva försäkringskravet?
 • Det andra: Varför ska staten tvinga religiösa institutioner att gå emot den egna läran? Det är trots allt ingen som tvingar någon att ta anställning på en sådan institution. Och om den anställde vill äta preventivmedel får den bekosta det ur egen ficka.

Min åsikt? Naturligtvis den sistnämnda. Detta är det enskilt svagaste bihanget i en annars nödvändig och rättvis sjukvårdsreform. Men det måste göra med respekt för den religiösa friheten – även om jag själv är grundmurad ateist. Dessutom är det strategiskt dumt. Trots allt röstade en majoritet av alla katoliker på Obama i valet 2008. Varför då förklara politiskt krig när det går att lösa tvisten med några enkla tangentslag?

***

Vi gör ett tankeexperiment. Låt säga att medicinsk marijuana ingår i listan på läkemedel som skyddas av Obamacare. Är det rimligt att den amerikanska varianten av Föräldraföreningen mot narkotika ska knarkförsäkra sina anställda?

***

Det måste finnas åtminstone 100 olika kreativa sätt för staten att subventionera preventivmedel vid sidan av Obamacare.

 • Tjänstgörande redaktörer: Nils Höglander, Paula Westerberg och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB