proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Donald Trump fortsätter häxjakten mot Obama

av Manuel Ferrer

Hotellmiljardären Donald Trump fortsätter att ifrågasätta äktheten i president Obamas födelseattest. Många trodde nog att Trump skulle avbryta häxjakten efter hans beslut att inte ställa upp i presidentvalet. Men i en intervju för nättidningen Daily Beast i dag trappar han snarare upp smutskastningen:

”Look, it’s very simple, a book publisher came out three days ago and said that in his written synopsis of his book, he said he was born in Kenya and raised in Indonesia. His mother never spent a day in the hospital. That’s what he told the literary agent. That’s the way life works… He didn’t know he was running for president, so he told the truth. The literary agent wrote down what he said. He said he was born in Kenya and raised in Indonesia. Now they’re saying it was a mistake.”

Ni som följer Proffstyckarna minns säkert att tryckfelet i katalogen redan avhandlats här och att den dåvarande assistenten på bokförlaget Acton & Dystel förklarat misstaget. Men det hindrar naturligtvis inte Trump från att fortsätta hävda att Obama är Kenyan.

***

På förra årets middag för Vita Huset-korrespondeterna passade Obama på att häckla Trump för hans – och många andra republikaners – konspirationsteori. Det hjälpte föga, kan man nu konstatera. ”Birthers”-rörelsen som den så vackert kallas fortsätter därmed korståget efter ”sanningen”.

***

Mitt Romney är nog inte så glad åt Trumps uttalande. Inom kort håller de en gemensam insamlingsmiddag till Romneys kampanj.

***

På tal om insamlingspartners – även Obama bör vara något bekymrad. I går cirkulerade en bild på nätet som föreställer Bill Clinton omgärdad av några kvinnliga porrskådespelare. Om två veckor håller den förre och nuvarande presidenten en insamlingsmiddag på anrika Waldorf.

 • Tjänstgörande redaktör: Emma Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB