proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Obamas hyllning till Vietnamkriget

av Manuel Ferrer

I går var det 50 år sedan Vietnamkriget startade. Ett krig som väckte och formade det politiska medvetandet hos en hel generation unga människor världen över. Minnesdagen firades med ett tal av president Obama som ansåg att det var en skam att USA inte gav de hemkomna soldaterna det erkännande de förtjänade. Ty, de var patrioter och hjältar som vann alla större slag i kriget, och vars insats säkrade friheten åt alla oss andra. ”Låt oss aldrig mer använda patriotismen som ett svärd i debatten”, uppmanade Obama lyssnarna.

Det är naturligtvis en svår balansakt för Obama. Krigsveteranernas betydelse för valet i november ska inte underskattas. Men å andra sidan: det går att både stå upp för alla unga soldater som då beordrades ut till ett orättfärdigt krig och samtidigt – med hedern i behåll – nämna Vietnamkrigets ohyggliga konsekvenser för civilbefolkningen. Man kan ju tycka att det vore ett mer passande tilltal för en fredspristagare…

***

En dag som denna kan det därför vara värt att citera boxaren Muhammad Ali som vägrade att skickas iväg till Vietnamkriget:

”My conscious won’t let me go and shoot my brother, or some darker people, or some poor hungry people in the mud for big powerful America. And shoot them for what? They never called me nigger, they never lynched me, they didn’t put no dogs on me, they didn’t rob me of my nationality, rape and kill my mother and father… Shoot them for what? …How can I shoot them poor people, just take me to jail.”

***

Så här tycker USA:s veteraner om valet mellan Obama och Romney:

***

Tänk att en gång i tiden var även Mitt Romney mot Vietnamkriget. Som 23-åring sa han till tidningen Boston Globe:

”If it wasn’t a political blunder to move into Vietnam, I don’t know what is.”

***

Undrar vad Vietnamveteranen och demokraternas förre presidentkandidat John Kerry anser om Obamas tal? Han som 1971 vittnade inför Senaten med orden:

”We who have come here to Washington have come here because we feel we have to be winter soldiers now. We could come back to this country, we could be quiet, we could hold our silence, we could not tell what went on in Vietnam, but we feel because of what threatens this country, not the reds, but the crimes which we are committing that threaten it, that we have to speak out.”

 • Tjänstgörande redaktörer: Tobias Johannesson, Ellinor Brenning, Hanna Lindström och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB