proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Motvind och ljusglimtar för Obama

av Manuel Ferrer

Det blåser lätt motvind för presidenten. Det ekonominska läget är fortsatt osäkert och jobbtillväxten blygsam. Samtidigt berättar Fed´s konjunkturrapport, Beige Book, i dag att återhämtningen trots allt går framåt – men sakta.

Nu väntar en ödesmånad – och den har sannerligen inte börjat särskilt bra. Trots massiva medieköp i TV-annonser under hela förra månaden har det knappt gett någon effekt i opinionen. Förlusten i Wisconsin visade även att partiets ”ground game” inte var så stark som man tidigare hävdat. Och inom kort väntas Högsta Domstolens utslag i ”Obamacare”. Som det inte vore nog fortsätter Bill Clinton att skapa besvärliga rubriker. Nu senast vill han se en tillfällig förlängning av George W Bush skattesänkningar – även för den rikaste procenten.

Men kanske allvarligare än så: kampanjen har stora svårigheter med att definiera sin motståndare. Är Mitt Romney en kallhamrad riskkapitalist? Är han en flip-flopare? Är han neocon? Eller bara en amatör utan någon gedigen politisk CV?

Man saknar helt enkelt budskapsdisciplin och insikten om att detta val skiljer sig helt från succékampanjen 2008. Att söka makten och att själv äga den är två olika politiska språk. Men det finns naturligtvis ljusglimtar om man borrar ned huvudet i den senaste veckans Gallup-statistik. Mer om det nedan.

Nu kanske du undrar – ”va? jag trodde ju du var demokrat!” Jo, men det finns tillräckligt många kampanjarbetare som stoppar huvudet i sanden. De behöver inte en till. Valet i november är alldeles för viktigt för att lekas bort. Och ska det sägas bör det ske i tid. I november är det för sent.

Not: Fler demokrater brinner för Obama än vad republikaner brinner för Romney.

Not: Fler väljare har en negativ uppfattning om Romney när man väger ”starkt positiv” mot ”starkt negativt”.

Not: Rekordlåga 16 procent av de anställda hävdar att den egna arbetsgivaren sparkar anställda. När Obama tillträdde var andelen 26 procent.

Not: Tilltron till den amerikanska ekonomin ökar.

Not: Tilltron till ekonomin ökar både på kort och längre sikt.

Not: Obamas ”approval” ökar sakta men stadigt bland osäkra väljare.

 

Kategorier Usa