proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Carl Bildts vänner bildar opinion för Iranattack

av Manuel Ferrer

Expressen kunde 2007 avslöja utrikesminister Carl Bildts nära samröre med den amerikanska bombhögern tiden före Irakinvasionen 2003. Genom organisationen ”Committee for the Liberation of Iraq” samlades ett antal republikanska hökar – och Carl Bildt – för att bilda världsopinion för ett anfallskrig mot Irak. Till Expressen sa kommitténs ordförande Bruce P Jackson om rekryteringen av Bildt:

”Vi gav honom inga direktiv om hur han skulle argumentera. Det viktiga var att han var för en intervention i Irak.”

Några månader efter att de allierade styrkorna inledde bombningen av Irak upplöstes organisationen. Uppdraget var slutfört.

Men nu verkan organisationen återuppstått i ny skepnad. I dag kallar den sig ”Emergency Committee for Israel” och opinionsbildar för ett militärt anfall mot Iraks granne Iran. I veckan sände de en uppmärksammad TV-annons där president Obama anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa Irans kärnvapenprogram. ”Nu är det dags att agera”, säger speakerrösten till bilder av uppskjutna missiler.

Israelkommittén leds av Bill Kristol, redaktör för det konservativa nyhetsmagasinet Weekly Standard, och bildades så sent som 2010. Men som av en händelse har den samma postadress som den tio år äldre Irakkommittén: 918 Pennsylvania Ave., Washington, D.C. 20003. Det råkar dessutom vara adressen till PR-byrån Orion Strategies som ägs av Randy Scheunemann – dåvarande president i Irakkommittén och kollega med Carl Bildt.

Kan det vara ett sammanträffande att två attackorganisationer delar samma adress – i ett litet tvåvåningshus – med den fruktade PR-byrån Orion Stategies? Båda med uppgiften att lobba för militär intervention?

Ja, vad tror du själv?

***

Eli Clifton på bloggen Lobelog beskriver utförligt om kopplingen mellan båda kommittéerna.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB