proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Lite av varje om valen i USA

av Roland Poirier Martinsson

En gammal uppfattning är att presidentkandidater väljer sin vice med förhoppningen att denne ska kunna leverera sin hemstat. I själva verket finns det mycket lite som tyder på att väljarna fungerar på det viset. Det klassiska exemplet på hur detta faktiskt fungerade var när JFK plockade LBJ som running mate – egentligen mer för att hjälpa till i Södern, än i Texas specifikt.

Läs Robert Caros litterära kraftprov i fyra volymer (nummer fem är planerad) om LBJ, den senaste, The Passage of Power, behandlar just detta.

I en spekulationsartikel om huruvida Mitt Romney kan ta en delstat med särskild hjälp av en vice president-kandidat från den delstaten, noterar Micah Cohen att Romney/Pawlenty är den mest populära uppställningen i Minnesota, men att den fortfarande ligger elva procent efter Obama/Biden i mätningarna.

Minnesota har röstat på den demokratiske presidentkandidaten sedan Fred Flintstone var ung.

*****

President Barack Obama har samlat in betydligt mindre pengar än väntat. Mitt Romney har samlat in mer pengar än väntat. Obamas kampanj har spenderat betydligt mer än Romneys kampanj. Prognosen kan inte bli någon annan än att Romneys kampanj kommer att kunna utöva ett rejält tryck på Obamas kampanj från augusti och framåt. Känslan är att Obamas kampanj begått ett strategiskt misstag i hur pengarna använts.

Nu tycks det gå sämre och sämre för Nancy Pelosi och demokraterna i Huset att samla in pengar för de tjogtals nyckelval som måste tas på största allvar om Dem’s ska ha någon som helst chans att ta tillbaka majoriteten

Ledande demokrater drar sig undan från Pelosi och vill inte låta sig associeras med Husets demokrater, bland annat genom att inte ställa upp på fundraisers. Pelosi, som har ett mycket jämnt humör (alltid irriterad), är inte glad, men kan inget göra. I USA tänker politiker typiskt på sin egen valkrets och sitt eget omval först, och krävs det att bråka med partiets ledning, så tvekar man inte.

*****

Medan president Barack Obama åkte till Aurora, Colorado, för att ge stöd åt de sörjande och uppmuntran till dem som lokalt har en lång och tung uppgift framför sig, höll Mitt Romney tal i San Francisco. Återigen ändrade han sitt planerade tal till något ”mindre partisanskt”, och berömde presidenten för dennes agerande i samband med massmordet: I know the president is in Colorado today before he’ll be here in San Francisco, he’s visiting with families of the victims, which is the right thing for the president to be doing on this day and we appreciate that.

*****

Romney sprang visst på Australiens utrikesminister i en lobbyn till sitt hotell. Enligt Romney hade Bob Carr sagt att USA, ”… bara är en budgetuppgörelse ifrån att allt prat om USA:s nedgång ska upphöra” – och Romney gör en poäng av att han bad om tillåtelse att citera Carr.

Å ena sidan har Carr rätt, USA har precis allt på plats för att gå in i framtiden med stor tillförsikt, förutom en stark, parlamentarisk överenskommelse som långsiktigt tar sig an underskott och skuld. Å andra sidan är det inte lätt att se hur en sådan överenskommelse ska komma till stånd. Vad som krävs är majoritet för GOP i Huset, en filibustersäker majoritet för GOP i Senaten och Mitt Romney i Vita Huset – och därefter skickligt, politiskt handlag.

Vi är inte där i dag.

*****

Vi har inte sett mycket av Rick Santorum sedan han lämnade racet. Han har givit Romney sitt officiella stöd, men knappast kampanjat för denne – något enstaka framträdande, that’s all.

Bortom rampljuset har han dock ordnat både bok och egen Super Pac, och därmed garanterat sig en plats i utkanten av ljuskägeln. Precis rätt agerat om han tror att Romney kommer att förlora, och han själv tänker göra om försöket att bli president om fyra år.

*****

Washington Times har en bra sammanfattning av läget för Obama just nu, enligt torsdagens New York Times/CBS-mätning, och med hänsyn taget till kampanjernas ekonomiska läge.

Jag sammanfattar sammanfattningen: Obama ligger risigt till. Men läs själva.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB