proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Nygammalt trubbel för Obama?

av Roland Poirier Martinsson

Enligt Romneykampanjens förhandsmaterial inför ett tal i Reno i dag om utrikes- och säkerhetspolitik, kommer Mitt Romney att försöka föra tillbaka diskussionen om läckor i Vita Huset på agendan.

Jag har diskuterat det här tidigare. Det fnns tecken på att Vita Huset har läckt konfidentiellt material om ytterst känsliga aktioner och samtal, för att få president Barack Obama att framstå som handlingskraftig.

Läckorna har fått stenhård kritik från hela det politiska fältet. Om de kan knytas till Vita Huset och Obamas närmaste medarbetare – eller Obama själv – då kan det faktiskt avgöra valet. Därför har jag förundrats över att den framväxande skandalen inte tagit mer plats i det offentliga samtalet under de senaste månaderna.

Nu tycks det som om Romney har bestämt sig för att ändra på detta. Om Vita Huset har något att dölja finns det mycket goda skäl för stark oro. Det ska bli ytterst intressant att se hur man bemöter Romneys frågor och eventuella anklagelser – det kommer att vara ledtrådar till vad som har hänt.

UPPDATERING: Den demokratiska senatorn från Kalifornien, Dianne Feinstein, på partiets vänsterflygel och ordförande i Senatens utskott för underrättelseverksamhet har enligt AP sagt att hon tror att läckorna åtminstone delvis kommer från Vita Huset: ”I think the White House has to understand that some of this is coming from their ranks…”

Däremot avfärdar hon tanken att de skulle komma direkt från Barack Obama. Men vad betyder egentligen det? Bara en idiot kan tro att Obama personligen läckt sådan information. Frågan gäller såklart om han varit medveten om eller godkänt läckorna. Och om detta inte kan bevisas, som ett brev på posten: hur kan han ha så svag kontroll över sina medarbetare i så viktiga frågor att den sortens läckor tillåts?

*****

För övrigt är talet ett avstamp på en resa som Mitt Romney nu ger sig ut på till England, Polen och Israel. Han behöver sätta en tydligare bild av sig själv i det avseendet, och det är värt att följa honom i fotspåren för att se hur han lyckas. Följ bloggen för det.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB