proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Texasrepublikanernas smutsiga valspurt

av Manuel Ferrer

I RPM:s egen bakgård pågår ett smutsigt krig mellan republikanerna Ted Cruz och David Dewhurst om den lediga senatsplatsen efter Kay Bailey Hutchison. Ted Cruz bakgrund liknar i flera avseenden den republikanska kelgrisen Marco Rubio. Båda med föräldrar från Kuba (Ted Cruz mamma är dock amerikanska), båda med juristutbildningar, båda två politiska talanger, båda födda på tidigt 70-tal och båda gillade av Tea-party-rörelsen.

Så långt likheterna. Men olikheterna är naturligtvis alltid större.

Medan Rubio hyllas av partiet har Cruz en lång och krokig väg att gå innan han når samma stjärnstatus. Och frågan är nu om han någonsin kommer att göra det. Trots att det är relativt jämnt i mätningarna mellan Cruz och Dewhurst går Texas Conservative Fund, en Super PAC som backar upp Dewhurt, bokstavligt talat all-in i nya TV-annonsen. Det är sannolikt det mest osmakliga angreppet i årets USA-valrörelse.

I 30-sekundersspotten står Sandy Fonzo i fokus – mamma till en pojke som tragiskt tog livet av sig efter att ha dömts till ungdomsfängelse för ett mindre knarkbrott. Institutionsägaren Robert Mericle åtalades senare tillsammans med två domare för den s.k. ”Kids for cash”-skandalen (domarna mutades för att utdöma hårdare ungdomsstraff).  I ett av de efterföljande civila målen – som egentligen inte handlade om ”Kids for cash”-skandalen – företräddes Mericle av dåvarande advokaten Ted Cruz.

Den kopplingen räckte uppenbarligen för Dewhurst Super PAC att gå långt bortom anständighetens gräns. På tisdag är det dags för Texas republikaner att gå till valurnorna. Tur att det snart är över.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby, Ellinor Brenning
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB