proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Kiss my – what?!

av Roland Poirier Martinsson

Nå, Mitt Romneys resa slutade som den började, med en onödig och dum incident.

I dag deltog Romney i en ceremoni vid den Okända soldatens grav i Warszawa. När han gick därifrån skrek amerikanska journalister frågor till honom, wilket fick Rick Gorka, en av Romneys pressassistenter, att skrika tillbaka: ”Kiss my ass! This is a holy site for the Polish people. Show some respect.”

Senare bad Gorka om ursäkt, men då var det så dags. Problemet är såklart inte Gorkas kommentar i sig, lika lite som Romneys kommentarer i London var problematiska i sig.

Problemet är att de leder till att det som skulle ha uppnåtts – feel good-stämning och en känsla av statsman kring Romney – inte fick chansen. Andra rubriker dominerade. När det drar ihop sig efter sommaren har vi glömt vad som orsakade rubrikerna de här dagarna, men vi har heller inte utsatts för de intryck Romney var ute efter att sätta.

Bakgrunden till att de amerikanska journalisterna skrek frågor som de gjorde är dessutom att Romney varit mycket otillgänglig för dem under resan – vilket följer ett mönster som gällt hela året. Det är faktiskt idiotiskt. Han borde ringa George W Bush och diskutera hur man förhåller sig till de journalister som har som uppdrag att följa en presidentkandidat vart han åker.

Jag har ännu inte träffat en journalist som uttryckt personliga, varma känslor för Romney. Jag har aldrig träffat en journalist som bevakat George W Bush under dennes kampanjer som inte tyckt om honom på ett personligt plan.

Sådant spelar roll. Stor roll.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB