proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Obama stämmer Ohio för nya vallagar

av Manuel Ferrer

I Ohio pågår just nu en infekterad strid mellan Obamakampanjen och den republikanskt styrda delstaten. Bakgrunden är den förändring av vallagen som Ohio och flera andra republikanskt styrda delstater infört sedan valet 2008 med syftet att vinna tillbaka makten i Vita Huset. För att tala klarspråk, kanske ska tilläggas.

Genom att bl.a. begränsa möjligheten till förtidsröstning och ställa krav på särskilda ID-handlingar har tröskeln för grupper som vanligtvis drar sig för att rösta – fattiga, unga och invandrare – höjts med några meter. Alltså framför allt demokratiska väljare, för att fortsätta att tala klarspråk. Den republikanska matematiken säger att det borde räcka för att vinna ett jämnt presidentval.

Nej, så är det naturligtvis inte, hävdar de republikanska lagstiftarna: ”Vi vill ju bara stoppa röstfusket”. Men problemet är att fusket man vill begränsa inte existerar i någon större utsträckning.

Jag tvivlar dock inte på att flera av påhejarna till lagförändringarna till slut själva börjat tro på alla skräckhistorier som grävts fram ur folkdjupet. ”I Kansas fick en död man rösta”, heter det på många konservativa bloggar. Det är naturligtvis inte sant. När tidningen Wichita Eagle gick igenom samtliga fall av misstänkt röstfusk visade det sig att den ”döda” mannen faktiskt levde. Han svarade tidningen vänligt: ”I don’t think this is heaven, not when I’m raking leaves.”

Finns det då inget valfusk alls? Jo, ungefär i samma utsträckning som här i Sverige sett till befolkningsstorleken. Men ingen svensk kommunpolitiker med aktning eller självbevarelsedrift skulle få för sig att föreslå försämrade röstmöjligheten bara därför. Och i synnerhet inte för att vinna valet åt rikspartiet.

Men tillbaka till Ohio.

Här har Obamakampanjen tillsammans med det demokratiska partiet både centralt och lokalt bestämt sig för att ta upp kampen för allas lika rätt att rösta och har därför vänt sig till domstol. Den nya lagen är nämligen så raffinerad att den endast ger militärer (UOCAVA) rätt att fortsätta förtidsrösta som tidigare. Men att bråka med deras särställning gör man ju inte ostraffat.

Även om Obamakampanjen uttryckligen skriver i domstolsinlagan att de inte vill ta bort militärens rätt att förtidsrösta – utan bara ge Ohioväljarna samma rätt som de tidigare haft – är hela förfarandet lördagsgodis för republikanerna. Se där: presidenten uppskattar inte de tappra männen och kvinnorna som offrar sina liv för nationens intressen.

En ”lose-lose”, skulle man kunna säga. Bakom lykta dörrar hos Romneykampanjen skålas det säkert i tysthet samtidigt som demokratin tar ett stort steg bakåt i tiden.

Kanske inte riktigt vad unionens fäder hade tänkt sig.

***

För särskilt intresserade finns domstolsinlagan och svaret att läsa här.

***

En kort fördjupningsfilm från nyhetsbyrån Reuters om de nya vallagarna.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB