proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Ditt och datt

av Roland Poirier Martinsson

Den stora sensationen bland mätningar senaste tiden är så klart det ansedda Pew Institutes resultat från 16-26 juli, där president Barack Obama leder över Mitt Romney med 10 procentenheter. Visserligen bland registered voters, men ändå. Andra mätningar från samma period eller senare (Gallup, RV, 30/7-5/8, Obama +1, vänsterinstitutet Democracy Corps, LV, 21-25/7, Obama +4, Rasmussen, 4-6/8, LV, Obama +1) ligger emellertid kvar där vi vant oss, vilket skänker mindre tyngd åt Pews observation.

*****

Obamas approval rate ligger kvar omkring 47 procent. Det är på gränsen för vad en president tål om han vill bli omvald – konventionen säger snarast att det är för lågt. Det som talar för Obama är att han tycks ha ett ganska högt golv – det är svårt att se honom rasa till under fyrtio. Det som talar emot är att hans siffror om frågan bara gäller ekonomi är betydligt lägre. Det väcker frågan om vad som sker om/när Romney lyckas placera valet till att handla om jobb och ekonomi och inget annat.

*****

Det har gått ett tag sedan HD konfirmerade att straffavgiften som ryms inom Obamacare är en laglig skatt. Möjligen har det inneburit att människor i något större utsträckning tolererar reformen, men fortfarande är det en kraftig majoritet som vill se att kongressen upphäver den, omkring hälften för och just över fyrtio procent är emot att reformen återkallas.

*****

Vid republikanernas konvent i Tampa ska Condi Rice, Rick Santorum, Rand Paul, Jeb Bush, Mike Huckabee, Chris Christie, Nikki Haley och Susana Martinez hålla tal. Konventionen säger att de därmed inte är att räkna med som kandidater till vice president-platsen. Jag är lockad av Condi Rice som running mate, men det lär inte ske. Fortfarande tycks det som om någon annat än Robert McDonnell, Rob Portman, Tim Pawlenty, Marco Rubio och Paul Ryan vore en skräll. Av de fem ser jag helst Portman eller Rubio.

*****

Det är nu 48 dagar sedan Obama lät en Vita Huset-journalist ställa en fråga till honom, gav en presskonferens eller intervju. Det är mycket länge, och kritiken växer nu mot presidenten för att han isolerar sig från granskning av hur han sköter sitt ämbete, för att inte riskera något när det gäller the never-ending campaigne. (Den 20 juni, senast han besvarade frågor, tillät han inte frågor om inrikespolitik.)

*****

Är Senatens majoritetsledare Harry Reid en tillgång för Obama? Eller skadar han honom? Under senaste veckan har Reid attackerat Romney på ett sätt som trotsar all anständighet. Teorin är att han därmed får diskussionen i medierna att handla i bästa fall om de saker han attackerar Romney för (att skattefuska), i värsta fall om hur oanständig Reid är. I inget av fallen handlar det om att ekonomin är usel och att Obama är president. Fungerar det, eller förstärker det bilden av Obama som dirty campaigner? Å ena sidan finns det ingen som tror att Reid inte bär sig illa åt med Obamas godkännande. Å andra sidan ägnar sig majoriteten av väljare inte åt den sortens kremlologi.

*****

Romney, GOP och höger-PAC’s fortsätter att samla in mer pengar än Obama, Dem’s och vänster-PAC’s. Det är dåliga nyheter för Obama, dels då han helt enkelt inte kommer att kunna köra över Romney med pengar, som han gjorde med John McCain, dels då det säger något om entusiasmnivån hos donatorer.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB