proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Provocerande annons: legitim våldtäkt som nytt preventivmedel

av Manuel Ferrer


Okej, det kan tyckas både hårt och skruvat – och framför allt är våldtäkt inget att skratta åt i någon form. Men samtidigt kan politisk satir som få andra konstformer sätta fingret på en angelägen samhällsfråga. Men gränsen är naturligtvis tunn som silkespapper. Lika mycket som det kan vara ett lysande vapen, lika mycket kan det istället kränka människor. Samtidigt: hur ska man annars tolka den republikanske senatskandidaten Todd Akins ökända uttalande:

”First of all, from what I understand from doctors, that’s really rare (läs: att våldtäktsoffer blir gravida). If it’s a legitimate rape, the female body has ways to try to shut that whole thing down”

Eller partikollegan Tom Smith som kort därefter jämförde våldtäktsoffer som blir gravida med utomäktenskaplig graviditet? Eller republikanernas politiska plattform som förbjuder abort vid incest eller våldtäkt? Eller lagförslaget i kongressen – uppbackad av bl.a. Paul Ryan och föreslagen av Todd Akin – som till en början försökte inskränka aborträtten vid våldtäkt?

***

Nej, de flesta republikanska väljarna delar naturligtvis inte Akins åsikt. Eller Smiths, för den delen. Därmed var det sagt. Men det är ett uttryck för den repressiva abortpolitik som de senaste åren flyttat fram positionerna och som rimmar särskilt illa med de ideal som det republikanska partiet vilar på. Medkännandet inte minst.

 • Tjänstgörande redaktör: Lukas Jacobson, Jenny Åsell, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB