proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Högriskprojektet Bill Clinton: två dagar kvar

av Roland Poirier Martinsson

Det pratas en hel del om vad Bill Clinton kommer att säga när han håller sitt tal på prime time på onsdag, kvällen innan Barack Obama. Ska han ta tillfället i akt och positionera sig själv och i förlängningen Hillary Clinton på bekostnad av Obama? Har Obamas kampanj skäl att oroa sig? Svaren på frågorna är ’nej’ och ’ja’.

Självklart kommer Clinton att göra vad han kan för att framställa Obama i god dager. Presidenten är inte särskilt populär i sitt parti – insiders tycker att han är för mycket solospelare, gräsrötter att han svikit hope and change – men just nu gäller det att vinna presidentval. Om det sprids en uppfattning att Clinton agerat illojalt skulle det skada honom mycket, och den risken överväger inte ens den förre presidenten.

Han kommer att förklara med så mycket trovärdighet som han kan uppbåda att Obama gjort ett bättre jobb än vad folk begriper för att bekämpa den ekonomiska krisen. Han kommer att berömma stimulanspaketet och räddningsaktionen för bilindustrin. Han kommer att prata om Obamacare i historiska termer. Och så vidare. Genomgående tema: tro inte på vad republikanerna slår i er om detta, lita på mig (som styrde landet genom det fantastiskt framgånsrika 1990-talet), Obama gör det bättre än vad någon har rätt att hoppas.

Frågan är sedan hur det budskapet går hem. Risken finns alltid att avståndet mellan en rosenskimrande beskrivning och folkets upplevelse är så stor att man inte köper budskapet. Och tro inte annat än att folket i USA fortfarande lider av krisen. Det finns inte någon som inte är direkt drabbad eller känner någon som är drabbad – ett förlorat jobb, ett sålt hus, aktier eller pensionssparande som minskat kraftigt i värde, bensinpriser, ingen semester, &c. Då måste man vara försiktig med budskapet att Obama varit fantastisk och att alla bör vara tacksamma.

Det är inget omöjligt budskap Clinton ska förmedla, men det bär alltså med sig risker.

En annan sådan risk är att Clinton allt för hårt säljer stimulanspaketet och Obamacare, med tanke på att båda är impopulära hos väljarna.

Men den största risken är en helt annan. Alla kommentatorer kommer att nagelfara varenda ord, varenda gest, för att hitta en dold förolämpning mot Obama. Jag är som sagt säker på att Clinton kommer att göra allt för att undvika detta, men det betyder inte att han lyckas. Media lever på konflikter, och det är en mycket illa dold hemlighet att Clinton och Obama inte tycker om varandra. (Skälet till att Clinton fått Joe Bidens hederplats som keynote speaker dagen innan presidenten sägs exempelvis vara att Clinton förklarade att han skulle stanna hemma om han inte fick den platsen.) Man kommer att tolka in en konflikt, en förolämpning, ett hån, en utmaning, om det är möjligt. Om den är avsedd spelar ingen roll.

Hur Clinton sedan hanterar det i efterspelet är oförutsägbart. Så, för att återvända till frågorna i inledningen: Nej, Clinton kommer inte att försöka ställa till det för Obama. Han kommer att använda all sin betydande skicklighet för att hjälpa denne till ett lyckat konvent.

Ja, Obama har all anledning att vara orolig för hur Clintons framträdande kommer att tas emot.

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB