proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Lika som bär – kandidaternas förberedelse inför TV-debatterna

av Manuel Ferrer

Det är något speciellt med förberedande debatter. I mitt tidigare liv hade jag ibland rollen som budskapstränare inför radio- och TV-debatter. Det handlade då om att fånga motståndarens retorik och debatteknik, hitta svagheter och angreppsytor. Sen var det upp till test: fungerar papperskluddet i verkligen – biter attackerna och håller försvaret?

I amerikanska val är rollen som motståndare närmast en hedersutnämning. Trots att det egentligen borde vara det omvända. Rollspelaren ska nämligen i så hög uträckning som möjligt efterlikna den verkliga personen. Inför Bill Clintons debatter med utmanaren Bob Dole, 1996, kallades f.d. majoritetsledaren i senaten Goerge Mitchell in som Doles stand-in. Det gick inget vidare för Clinton. Med hans egna ord: ”The first debate we had in the preparation session he just killed me. You know, I walked in there; he had been preparing for weeks. He’d really done his homework, and I just kind of read the book in a cursory way, and he literally beat my brains out.”

I årets förberedelser har Obama-kampanjen valt ut John Kerry i rollen som Mitt Romney och Romney-kampanjen har i sin tur valt Ohiosenatorn Rob Portman. Övningen är redan i full gång och de filas säkert på varenda stopp-replik som kan tänkas komma upp i de kommande tre TV-debatterna. Det hindrar naturligtvis inte från att misstag ändå begås i skarpt läge. Det är som ett före detta statsråd en gång sa till mig: ”Du glömde ju att förbereda mig på det viktigaste – mental blackout.”

***

Det ser alltid bättre ut i Hollywoods produktioner. Men följande klipp är inte särskilt långt från verkligenheten.

***

Fakta om de tre TV-debatterna:
3 oktober i University of Denver. Moderator är Jim Lehrer och producent PBS NewsHour
16 oktober i Hofstra University, New York. Moderator är Candy Crowley och producent CNN’s State of the Union.
22 oktober i Lynn University, Florida. Moderator är Bob Schieffer och producent CBS News.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB