proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Hemliga inspelningen: Romneys uttalande i siffror

av Manuel Ferrer

Hur illa är egentligen den hemliga inspelningen av Mitt Romney för valutgången, kanske du undrar? Ja, nästan samtliga av landets större lokaltidningar har nyheten på förstasidan, politiska vänner tar avstånd och konservativa kommentatorer tar sig öppet för pannan. Men riktigt illa blir det först när det sjunker in att de 47-procenten av befolkningen som Romney kallar bidragsberoende statskramare – alltså personer som inte betalar federal skatt – tillhör väljargrupper han verkligen behöver nå för att vinna valet. En snabb titt i statistiken säger att de framför allt bor i republikanskt styrda delstater i södern och är pensionärer, studenter, militärer eller fattiga.

Det går att uttrycka det på många olika eleganta sätt men enklast och ärligast är att säga som det är: snacka om att pissa snett.

***
En fördelning av delstater och personer som inte betalar federal inkomstskatt:

Sammanfattningsvis:

***
Romney fortsätter att leverera på det utrikespolitiska området. På sitt alldeles eget säregna sätt, kanske ska understrykas. Hur ser du på konflikten mellan Israel och Palestina, undrar en av donatorerna i den hemliga inspelningen. Hm, harklar sig Romney och konstaterar sedan att det är en konflikt som är nästan omöjlig att lösa. För om palestinierna får en egen stat kommer de ju vilja bestämma vilka flygplan som landar på deras flygplatser. Och vem ska patrullera deras gränser mot de andra arabstaterna? Trots allt vill inte palestinierna ha fred. Ett sätt att hantera konflikten som president är därför att ”kick the ball down the field and hope that ultimately, somehow, something will happen and resolve it.”

***
Republikanen Scott Brown som befinner sig i en knivskarp återvalskampanj mot Elizabeth Warren i Massachusetts gav följande kommentar till Romneys uttalande: ”That’s not the way I view the world. As someone who grew up in tough circumstances, I know that being on public assistance is not a spot that anyone wants to be in.”

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB