proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Dopade mätningarna?

av Roland Poirier Martinsson

Det råder ingen tvekan om att opinionen för Barack Obama har stärkts efter konventen, som nu är mer än tre veckor gamla. Demokraternas bounce har övergått i ett uthålligt övertag, och debatten 3 oktober blir nu oerhört viktig för resten av kampanjerna.

Men mätningarna är inte oproblematiska. I går visade CBS/NY Times/Quinnipiacs senaste mätningar att Obama leder med 9 procentenheter i Florida, 10 i Ohio och 12 i Pennsylvania. Problemet är att mätningarna utgår från ett mycket högt demokratiskt valdeltagande: Obama kommer till och med att dra fler sympatisörer från sofflocket än vad han gjorde 2008.

Det antagandet är svårsmält, och skälet till varför också Obamas kampanj betraktar CBS/NYT/Quinnipiacs resultat med skepsis. Men även om man viktar om mätningen till mer trovärdiga siffror passar den i en positiv trend för Obama. Dock är det rimligt att halvera hans övertag.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB