proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Libyen växer, Romney växer, Obama fortfarande favorit

av Roland Poirier Martinsson

Jag är tillbaka. För att vara personlig och konkret: en löprunda slutade på sjukhus, och jag har sedan varit satt ur spel i några dagar. Dock inte längre.

Jag mjukstartar med några intryck. Inför debatten i Boca Raton, Florida, på måndag, framstår det som allt mer sannolikt att tragedin i Benghazi kommer att spela en central roll. Man kan diskutera materiens vikt, men man kan inte diskutera att Obama har skött efterspelet klantigt. Precis som väntat (jag tror jag var inne på det spåret själv) blev det en björntjänst åt Obama när moderatorn Candy Crowley i senaste debatten bröt in och rättade Romney i vad som i bästa fall var en tolkningsfråga, i värsta fall var en fråga där Obama var den som hade fel.

Detta har stort bidragit till att hålla kvar frågan i rampljuset, och i förhandsdiskussionerna är det den som dominerar. Obama måste ha ett bättre svar än att hans lama ”act of terror” syftade på terrorism. Det var i sammanhanget uppenbart att han syftade på ”act of terror” ungefär på samma sätt som när ett gäng huliganer löper amok. Det var också uppenbart att hans linje omedelbart efter dådet i Benghazi var att det spontant provocerats fram av en korkad film i USA. Som sagt, han måste ha bättre svar på detta.

Romney växer. I senaste nationella Gallup-mätningen leder han med sex procent och bryter igenom 50-procentsgränsen: 51-46. Det har aldrig hänt att en kandidat gjort detta utan att sedan vinna valet. Det pratas mycket och med rätta om att detta är ett elektorsval, men man får inte glömma att det är ytterst ovanligt att en kandidat förlorar majoritetsvalet nationellt och ändå vinner Vita Huset. Det har hänt tre gånger. Dessutom växer Romney i de avgörande delstaterna, där han antingen övertagit ledningen eller krympt den betydligt. Med två veckor kvar till valet är det inget snack om vart trenden pekar.

Och ändå. Mitt eget kriterium är alltid följande: du måste satsa din familjs ekonomiska framtid på en av kandidaterna – vilken väljer du? Och om jag rannsakar mig själv är det nog så att jag i nuläget skulle satsa mina pengar på Obama.

Hittills har allt gått exakt som jag trott. Ju närmare valet vi kommer desto bättre ser det ut för Romney. Det finns tre skäl till detta. För det första, ju mer väljarna ser av Romney, desto mindre trovärdig blir Obamas skräckbild av honom. För det andra, ju mer väljarna ser av Obama, desto starkare blir kontrasten mot den underbara kandidat som charmade hela världen för fyra år sedan. För det tredje, och viktigast, landet är i dåligt skick och då får den sittande presidenten betala priset. När vaga åsiktsuttryck ska bytas mot hård röst i valbåset blir detta tydligare.

Mitt problem är att trenden för Romney varit för svag för att jag som ärlig bookmaker ska kunna sätta lägre odds på honom än på Obama. Måndagens debatt och kampanjernas slutspel blir extremt viktiga. Det kan verkligen gå hur som helst, och jag skulle inte bli förvånad om Obama vinner med bred marginal (det som får väljarna att tveka inför Romney gör att de återvänder till Obama i slutskedet), om Romney vinner med bred marginal (fundamenta gör att väljarna strömmar till Romney i slutskedet), eller om det blir en nagelbitare.

Jag vet, det är en tråkig helgardering, men det är där jag står i dag.

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB